Παύλος Γερουλάνος: Πρόσκληση σε Μπακογιάννη και Ηλιόπουλο για κοινό μέτωπο κατά των ναρκωτικών

28-01-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Μία πρωτοβουλία, η οποία αξίζει πάρα πολύ να μη μείνει απλή προεκλογική κίνηση, αλλά να συμβάλλει σε μετεκλογικές δημοτικές πρωτοβουλίες και πολιτικές για το θέμα, σχετικά με την δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά και για την ανθρωπιστική μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών στην πόλη, ανέλαβε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος απέστειλε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου σχετική επιστολή στους ανθυποψηφίους του για το αξίωμα Κώστα Μπακογιάννη και Νάσο Ηλιόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρει τα εξής στη σχετική επιστολή του:

“Για όλους εμάς τους Αθηναίους το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή της πόλης μας. Καταστρέφει ζωές και θερίζει ψυχές συγγενών, φίλων, συνανθρώπων μας και ροκανίζει τον κοινωνικό ιστό των γειτονιών μας. Μπροστά στα μάτια μας, συμπολίτες μας αργοπεθαίνουν μέρα μεσημέρι στα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας και ο πόνος που αντικρίζουμε συχνά ξεπερνά τα όρια της αντοχής. Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει καμία αποτελεσματικά οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας, που θα ανέστρεφε το καταστροφικό αυτό φαινόμενο και θα έδινε ελπίδα.

Το ζήτημα της εξάρτησης και όλων των δεινών που επιφέρει σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο είναι περίπλοκο και πολυεπίπεδο. Όπου έχουν υπάρξει διεθνώς ενθαρρυντικά αποτελέσματα, υπάρχει συντονισμός και συνεργασία όλων των συντελεστών διακυβέρνησης. Στη χώρα μας, αντίθετα, το κεντρικό κράτος κρατά για τον εαυτό του όλα τα μέσα που θα καταπολεμούσαν τις αιτίες του προβλήματος και «αποκεντρώνει» στην τοπική αυτοδιοίκηση την αντιμετώπιση των εξαιρετικά αρνητικών συμπτωμάτων και επιπτώσεων. Την πραγματικότητα αυτή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά οι παρατάξεις μας την επόμενη μέρα των εκλογών.

Σήμερα είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η Αθήνα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια σχεδιασμένη, ολοκληρωμένη απάντηση στη μάστιγα αυτή με στόχο την μείωση της ατομικής και κοινωνικής βλάβης που προκαλεί. Στη μάχη αυτή που όλοι μαζί χρειάζεται να δώσουμε, υπάρχει η μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα χαράξουμε, υπάρχουν όμως και κάποια άμεσα, βραχυπρόθεσμα μέτρα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτα αναχώματα με απτά αποτελέσματα. Οι χώροι εποπτευόμενης / ελεγχόμενης χρήσης για παράδειγμα είναι ένα τέτοιο μέτρο. Γιατί μπορούν να μειώσουν τη χρήση στο δρόμο και να βοηθήσουν ώστε οι χρήστες να μένουν ασφαλείς, μακριά από τον κίνδυνο του AIDS, της ηπατίτιδας αλλά και της υπερβολικής δόσης. Και γιατί είναι ένα πρώτο βήμα ώστε ν’ απομονώσει κανείς τα δίκτυα της διακίνησης και ν’ ανασάνουν οι γειτονιές μας, οι οποίες σήμερα υποφέρουν από την παραβατικότητα που δημιουργούν οι μικρές και μεγάλες μαφίες των εμπόρων.

Είναι λοιπόν θετικό, από τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, ότι κάποιες προτάσεις σαν αυτή έχουν τη στήριξη και των τριών μας. Όχι μόνο γιατί μαζί μπορούμε πολύ πειστικότερα να δείξουμε στους συμπολίτες μας τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής, αλλά και γιατί η πίεση που από κοινού μπορούμε να ασκήσουμε στο κεντρικό πολιτικό σύστημα θα είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερη.

Σας καλώ λοιπόν να οργανώσουμε μαζί μια ημερίδα συνεργασίας, σε χρόνο που θα συμφωνήσουμε από κοινού, ώστε να σχεδιάσουμε το πρώτο κοινό Δημοτικό Σχέδιο Δράσης (ΔΣΔ) για τα ναρκωτικά. Προτείνω τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ., αλλά είμαι ανοιχτός σε κάθε αντιπρότασή σας. Ώστε ν’ αποδείξουμε στους συμπολίτες μας ότι όταν η ανάγκη είναι επιτακτική, μπορούμε να κάνουμε τις υπερβάσεις που χρειάζεται η Αθήνα.

Με εκτίμηση

Παύλος Γερουλάνος”.