ΠΕΦ: Η απαξίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι εθνικό έγκλημα, όταν η ανεργία αγγίζει το 27%

26-12-2016

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που «ανεβάζουν» την ανεργία για το μήνα Νοέμβριο του 2012 στο εφιαλτικό ποσοστό του 27% και τις προβλέψεις ειδικών που θέλουν το εν λόγω ποσοστό να αγγίζει το δυσθεώρητο 30% εντός του τρέχοντος έτους. Η ΠΕΦ επισημαίνει ότι κάθε απόφαση που εντείνει την αποβιομηχάνιση της χώρας χαρακτηρίζεται υπό τις δεδομένες συνθήκες τουλάχιστον εγκληματική και παράλληλα, τονίζει πως ο μόνος τρόπος αναχαίτισης αυτής της φαινομενικά χωρίς τέλος πτώσης είναι η συγκέντρωση όλων των δυνάμεων σε μια εθνική προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής ως τη μόνη δυνατή λύση. 

Ειδικότερα όσον αφορά την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, οι εκπρόσωποί της τονίζουν τον παραλογισμό και την επιμονή της τρόικας να διαμορφώσει συνθήκες άλωσης και απόλυτης κυριαρχίας της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα φάρμακα, χωρίς να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αντιθέτως, τα αλλεπάλληλα πλήγματα στη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας συνεπάγονται τεράστιο οικονομικό κόστος ανεργίας και αποβιομηχάνισης, το οποίο η χώρα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να επωμιστεί.

Επιπλέον, τουλάχιστον εντυπωσιακή είναι η αδυναμία της Πολιτείας να διαπραγματευτεί τα αυτονόητα με τους εκπροσώπους της τρόικας, δεδομένου ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ακολουθεί τους προβλεπόμενους στόχους, ενώ παράλληλα όλες οι φωνές συγκλίνουν στην επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η ΠΕΦ τονίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς θύλακες της χώρας με εκατομμύρια επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, με διατήρηση αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλον τον κόσμο. Με αυτό το δεδομένο, μόνο ως εθνικό και οικονομικό έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί η αποβιομηχάνιση στην οποία καταδικάζεται ένας τόσο νευραλγικός για την ελληνική οικονομία τομέας δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της Τρόικας για μαζική εισαγωγή ανώνυμων γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, διαμορφώνει μια κατάσταση αναγκαστικού εκτοπισμού του ελληνικού ποιοτικού φαρμάκου. Ο μαρασμός της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στερεί την Ελλάδα όχι μόνο από ποιοτικά φάρμακα που διασφαλίζουν τη δημόσια Υγεία, αλλά κυρίως από τη μοναδική λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, δηλαδή την ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, συνόψισε την κατάσταση ως εξής:«Έχουμε φτάσει πια στα όρια της λογικής. Η χώρα βυθίζεται μέρα με την μέρα σε οικονομικό μαρασμό και ταυτόχρονα, είμαστε μάρτυρες αποφάσεων που φαίνεται να επισπεύδουν την καταστροφική πορεία. Το ρεκόρ ανεργίας είναι ένας δείκτης του πού θα οδηγηθούν τα πράγματα εάν δεν παρέμβουμε όσο υπάρχει ακόμη χρόνος. Πώς είναι δυνατόν ένας θύλακα ανάπτυξης, τον οποίο ανεξάρτητες μελέτες χαρακτηρίζουν ως αναδυόμενο αστέρα, να καταδικάζεται στον αφανισμό, την στιγμή που θα έπρεπε να πρωτοστατεί στη σωτηρία της χώρας; Πώς να εξηγήσουμε ότι η ελληνική αγορά φαρμάκου εκτίθεται στις μαζικές εισαγωγές γενοσήμων πολυεθνικών εταιρειών, και την ίδια στιγμή το ελληνικό φάρμακο δέχεται πυρά από όλες τις κατευθύνσεις; Καλούμε τους υπεύθυνους να αναλογιστούν πλέον το βάρος της ιστορικής ευθύνης που φέρουν».