Πένες ινσουλίνης και άλλες συσκευές υψηλής τεχνολογίας για ασθενείς με διαβήτη

26-12-2016

Της Αλεξίας Σβώλου

Σε φανατικούς «γκατζετάκηδες» εξελίσσονται πλέον οι διαβητικοί ασθενείς, που δεν κάνουν βήμα χωρίς τις μικροσυσκευές τους, σαν τις κομψές πένες ινσουλίνης της εταιρίας sanofi-aventis, που βραβεύτηκαν για τον σχεδιασμό τους, με το βραβείο «Καλού Σχεδιασμού». Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας  έχει μετατρέψει  την ρύθμιση του διαβήτη -μιας χρόνιας  και δύσκολης στην αντιμετώπισή της ασθένειας- από διαρκή πονοκέφαλο σχεδόν σε παιχνίδι για διαβητικούς από πέντε έως… 95 ετών, διευκολύνοντας  την συμμόρφωσή  τους στις οδηγίες των γιατρών.  Ακριβώς επειδή απευθύνονται σε μεγάλη ηλικιακή γκάμα, οι ιατρικές συσκευές για διαβητικούς είναι εύκολες στην χρήση, ώστε να χρησιμοποιούνται και από μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία παππούδες. Επίσης, διαθέτουν προηγμένο design ώστε να είναι κομψές, ενώ το μεγαλύτερο τους «ατού» είναι πως εξασφαλίζουν   καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και  ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο των σοβαρών επιπλοκών που εγκυμονεί η μη ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου. Στην Ελλάδα ήδη κυκλοφορούν  οι πένες ινσουλίνης που έχουν αντικαταστήσει την κλασική ένεση ινσουλίνης και οι καταγραφείς γλυκόζης 24ωρης διάρκειας. Τα υπόλοιπα gadgets-για διαβητικούς- που παρουσιάζονται διατίθενται για την ώρα μόνο στην φαρμακευτική αγορά του εξωτερικού.

Πένες ινσουλίνης

Οι πένες ινσουλίνης, σαν την πένα ClikSTAR της εταιρίας sanofi-aventis απλοποίησαν την ενέσιμη χορήγηση της ινσουλίνης, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από ένα καθημερινό βάσανο. Υπάρχουν δύο τύποι, η προγεμισμένη πένα και η επαναχρησιμοποιούμενη. Είναι αμφότερες   ανεκτίμητες για τους διαβητικούς  καθώς  τους παρέχουν μια ευκαιρία πρώιμης  έναρξης της ινσουλινοθεραπείας, η οποία συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και  οι δύο για την χορήγηση τόσο της ινσουλίνης glargine όσο και της ινσουλίνης glusiline. Η  επαναχρησιμοποιούμενη πένα ινσουλίνης ClikSTAR και η προγενέστερή της προγεμισμένη SoloSTAR βραβεύτηκαν αμφότερες με το «Βραβείο Καλού Σχεδιασμού», από το Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Chicago Athenaeum.

 

Τηλέφωνο-καταγραφέας γλυκόζης

Το τηλέφωνο  GlucoPhone είναι μετρητής-καταγραφέας σακχάρου ενσωματωμένος σε  ένα κομψό κινητό τηλέφωνο. Επειδή μπορεί να στέλνει ενημερωτικά μηνύματα  SMS ή email (αν συνδεθεί με υπολογιστή) και σε τρίτα πρόσωπα, είναι πολύ χρήσιμο για τους ανήλικους διαβητικούς ασθενείς, αφού επιτρέπει στους γονείς τους  να τους  ελέγχουν  διακριτικά από μακριά.

Ασύρματος  μετρητής  γλυκόζης

Το ασύρματο σύστημα Seven Plus της εταιρίας Dextcom παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την γλυκόζη των διαβητικών.  Είναι τόσο μικρό ώστε να χωρά στην παλάμη των ασθενών   και οι ενδείξεις για τις τιμές της γλυκόζης αναγράφονται στην οθόνη ανά 5 λεπτά.  Η συσκευή προσφέρει επίσης  απεικόνιση των πρόσφατων διακυμάνσεων της γλυκόζης σε μορφή διαγράμματος και ειδοποιεί τους ασθενείς  με ηχητικό συναγερμό αν η  τιμή της γλυκόζης φτάσει σε  επικίνδυνα χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα, ώστε εκείνοι να προσαρμόσουν αναλόγως την αγωγή τους.

 

Αυτοκόλλητη αντλία ινσουλίνης

Η αυτοκόλλητη αντλία ινσουλίνης της εταιρίας OmniPod τοποθετείται στην κοιλιά, την πλάτη ή το χέρι και κολλά στην επιδερμίδα όπως ένα patch. Το  πρακτικό της σχήμα, που  θυμίζει «ποντίκι» υπολογιστή σε συνδυασμό με το μικρό της μέγεθος την καθιστούν «αόρατη» και οι διαβητικοί μπορούν να τη «φορούν» όλο το 24ωρο, ακόμα και στο μπάνιο ή τον ύπνο. Με την βοήθειά της χορηγείται στους ασθενείς η απαιτούμενη δόση ινσουλίνης, ενώ η συσκευή διαθέτει και ενσωματωμένο μετρητή γλυκόζης, για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.