Πέντε διατροφικές αλήθειες για τα τριγλυκερίδια!

20-02-2018

Κάθε φορά που καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια,απ’ όση χρειάζεστε, το σώμα σας την αποθηκεύει στην πιο «πρακτική» της μορφή. Αυτή δεν είναι άλλη από τα τριγλυκερίδια! Τα τριγλυκερίδια είναι λιπαρές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά τελικά αποθηκεύονται στο συκώτι και στα λιποκύτταρα. Διαβάζοντας τα παραπάνω ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η διαφοροποίησή τους με τη φημισμένη χοληστερόλη. Η σημαντικότερη διαφορά τους αφορά τη λειτουργία τους στο σώμα. Τα τριγλυκερίδια αξιοποιούνται προς την παραγωγή ενέργειας, ενώ η χοληστερόλη συμμετέχει στο σχηματισμό απαραίτητων ορμονών. Ποιος είναι όμως ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ρίξετε τα τριγλυκερίδια; Καθώς οι φαρμακευτικές λύσεις είναι λίγες, ο τρόπος ζωής και διατροφής δίνουν τη λύση.

Προσθέστε μεράκι, αφαιρέστε ζάχαρη!

Μία από τις σημαντικότερες πηγές επιπλέον θερμίδων στη σύγχρονη διατροφή είναι η πρόσθετη ζάχαρη που κρύβεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτός από τα γλυκά, που αποτελούν τις προφανείς πηγές αυτής, το έτοιμο ψωμί, τα σνακ, τα προϊόντα δημητριακών, οι σος, τα αναψυκτικά,  ακόμα και το γιαούρτι περιέχουν ζάχαρη. Περιορίστε τις κρυφές πηγές ζάχαρης και μειώστε τον κίνδυνο να αποθηκεύσετε επιπλέον θερμίδες με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Αντ’ αυτού διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε, μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι, καταναλώστε τα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή και απολαύστε τη γλυκύτητα από φυσικά σάκχαρα που θα βρείτε στα φρούτα, στη στέβια ή στο μέλι.

Ένα μόνο ποτηράκι την ημέρα

Το αλκοόλ φαίνεται πως «παίζει» με το σώμα, καθώς ενεργοποιεί βιοχημικά μονοπάτια σύνθεσης λίπους και τριγλυκεριδίων. Αυτό φυσικά γίνεται ανησυχητικό μόνο εάν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα. Δηλαδή, περισσότερο από ένα ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Μανιτάρια με κοτόπουλο για κυρίως

Η νιασίνη, κατά κόσμον βιταμίνη Β3, είναι ένα από τα λίγα διατροφικά συστατικά με αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση για τα τριγλυκερίδια. Υψηλές δόσης νιασίνης ύστερα από ιατρική συμβουλή, όχι μόνο ρίχνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αλλά έχουν θετική επίδραση στην καλή HDL χοληστερόλη. Ενισχύστε τη διατροφή σας καταναλώνοντας περισσότερα μανιτάρια, πουλερικά, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.

Λαδάκι από ψάρι

Θα έχετε σίγουρα ακούσει για τα «καλά» ωμέγα 3 λιπαρά, και την προστασία που εκείνα προσφέρουν στην καρδιά. Σε μεγάλες δόσεις των 3 με 4 γραμμαρίων ημερησίως, που συνήθως εξασφαλίζονται καταναλώνοντας συμπληρώματα διατροφής, τα ωμέγα 3 λιπαρά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις αιματολογικές σας εξετάσεις. Κάντε το πρώτο βήμα και υιοθετείστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο καλές πηγές αυτών όπως τα καρύδια, η σόγια, ο γαύρος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και ο σολομός.

Ρίξτε το βάρος στη ζυγαριά

Υπολογίζεται πως 8 στους 10 υπέρβαρους ανθρώπους, εμφανίζουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ξεκινήστε θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους με σκοπό να αλλάξετε τις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Τα καλά λιπαρά, η νιασίνη και οι σωστοί υδατάνθρακες έχουν τη «δύναμη» να ρίξουν τα τριγλυκερίδια και να δυναμώσουν την καρδιά σας!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Today's Dietitian. By Natalie Overstreet, MS, RDN, LD, CNSC, CPT. CPE Monthly: Understanding Triglycerides: Strategies for Counseling Clients — Learn the Current Research on Triglycerides and Recommendations and Strategies RDs Can Use to Counsel Clients to Manage and Prevent CVD Vol. 20, No. 1, P. 42.