Πέντε κέντρα ανοσοθεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα σε ελληνικά νοσοκομεία το 2020

01-11-2019

Πέντε κέντρα ανοσοθεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα για ασθενείς με Οξεία Λεμφοπλαστική Λευχαιμία και για ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα, πρόκειται να λειτουργήσουν στη χώρα μας  μέσα στο 2020.

Τα δύο κέντρα θα είναι στην Αθήνα, στο νοσοκομείο Παίδων και στον Ευαγγελισμό, ενώ το τρίτο θα είναι στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Σε δεύτερη φάση πρόκειται να λειτουργήσουν ακόμη δύο κέντρα, στο Αττικόν Νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Οι νέες θεραπείες  στο χώρο της αιματολογίας έχουν δώσει μεγάλες ελπίδες σε ασθενείς και γιατρούς αλλά έχουν πυροδοτήσει και μεγάλες αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα. Πρόσφατα έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και σε ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας.

«Οι προκλήσεις στη χορήγησή των ανοσοθεραπειών είναι πολλές και για τη χώρα μας» είπε ο Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΕ, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιματολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στις 7-10 Νοεμβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιασθούν τα πιο πρόσφατα δεδομένα στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αίματος από κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευάγγελου Τέρπου, Πρόεδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, μόνο 35 με 40 Έλληνες ασθενείς , θα κριθούν “κατάλληλοι” προκειμένου να τους χορηγηθούν οι νέες θεραπείες από τους 100 που νοσούν κάθε χρόνο στη χώρα μας. για τη συλλογή του γενετικού υλικού το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται για επεξεργασία σε πιστοποιημένο εργαστήριο στη Γερμανία. Στο τελευταίο στάδιο το «μόσχευμα», δηλαδή τα εμπλουτισμένα λεμφοκύτταρα, θα χορηγούνται στον ασθενή. Το πρόγραμμα αποθεραπείας των ανοσοθεραπειών είναι μακρύ και στη διάρκειά του ο ασθενής βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση για τις τυχόν παρενέργειες.

Οι μεγάλες πρόοδοι στην αιματολογία, δίνουν πλέον τη δυνατότητα κατανόησης της γενετικής βάσης της Οξείας Λευχαιμίας είπε η Μαρία Παγώνη, Γενική Γραμματέας του ΔΣ της ΕΑΕ και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, και Διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Η κα Παγώνη, τόνισε την ανάγκη των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών για τη σωστή θεραπεία αλλά και αποθεραπεία των ασθενών. Επίσης αναφέρθηκε  και στην αξία των βιοδεικτών, λέγοντας ότι η ανακάλυψη νέων φαρμάκων μπορεί να στοχεύει στις μοριακές βλάβες που προκαλεί η νόσος, όμως βασική προϋπόθεση, είναι να ξέρεις, σε ποια ομάδα ανήκει ο ασθενής, για να σχεδιάσεις το πιο αποτελεσματικό για αυτόν, θεραπευτικό σχήμα.

Σχετικά με το Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο

Το 1983, η EAE διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε και έως το 1997, οπότε έλαβε χώρα στην Αθήνα το 8ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, τα Συνέδρια διοργανώνονταν κάθε δύο χρόνια, ενώ τα έτη κατά τα οποία δεν διοργανώθηκαν Συνέδρια, διεξάγονταν Αιματολογικά Διήμερα. Από το 1998 μέχρι σήμερα, το Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο της EAE διεξάγεται ανά έτος και αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας μας. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.200 σύνεδροι, Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι, Νοσηλευτές και πολλοί Φοιτητές.