Περικοπή εκ των υστέρων 60% καταγγέλλουν οι ιδιωτικές κλινικές

26-12-2016

Στην πλήρη οικονομική καταστροφή οδηγεί τις ιδιωτικές κλινικές, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλοντας claw back άνω του 40% για τις οφειλές του πρώτου εξαμήνου του 2013. Αυτό υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, προειδοποιώντας ότι «θα αναζητήσει νομικά τις ευθύνες της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τις αποφάσεις που εξοντώνουν τις Ιδιωτικές Κλινικές».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η σημερινή απόφαση της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για άνω του 40% claw back έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης απόφασης για 20% αναγκαστικό rebate στις οφειλές του το 2013 προς τις Ιδιωτικές Κλινικές.

«Εντελώς αυθαίρετα, μονομερώς και αυταρχικά, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προχωρά σε αυτήν την ενέργεια, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια, τις Ιδιωτικές Κλινικές στην πλήρη οικονομική καταστροφή. Είναι δυνατόν σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο προσφοράς υπηρεσιών, ένας πάροχος να προσφέρει τις υπηρεσίες του με τους κανόνες και τις τιμές που επιβάλλει ο αγοραστής και εκ των υστέρων να αναγκάζεται από τον αγοραστή σε περικοπή της τάξης του 60% για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί; Αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι τις συνέπειες θα επωμιστούν  οι Έλληνες ασφαλισμένοι, που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» της εγκληματικής ανικανότητας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι  περισσότεροι από τους  25.000  εργαζoμένους μας, που κινδυνεύουν να βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη, στον εφιάλτη της ανεργίας, εξαιτίας αδίκων και παράλογων αποφάσεων τρίτων.

«Πριν παραδώσουμε τα «κλειδιά» των Κλινικών μας – ολοκληρώνοντας το σχεδιασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για αφανισμό της ιδιωτικής υγείας –  είμαστε υποχρεωμένοι, να αναζητήσουμε τις νομικές ευθύνες που προκύπτουν, αφ’ ενός από την έγκριση του έξω από κάθε λογική προϋπολογισμού του 2013 και αφ’ ετέρου από την αδυναμία των διοικούντων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να διορθώσουν το χάος που οι ίδιοι δημιουργούν σε βάρος της ιδιωτικής Υγείας στη χώρα», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.