Περίοδος: Επηρεάζεται από τον εμβολιασμό κατά του COVID;

γυναίκα που κρατά σερβιετάκι γιατί της έχει έρθει η περίοδος
19-06-2021

Η περίοδος έρχεται μια φορά το μήνα, σε τακτική χρονική στιγμή. Η κάθε γυναίκα γνωρίζει περίπου πότε θα της έρθει η επόμενη περίοδος και πόσο θα διαρκέσει. Όμως, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο. Η κλινική ανθρωπολόγος Dr Kate Clancy ανέφερε στην προσωπική της σελίδα στο Twitter, πως μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna, παρατήρησε ασυνήθιστα αυξημένη ροή στην περίοδό της. Πολλές ήταν οι γυναίκες, που απήντησαν στο σχόλιό της αυτό, αναφέροντας ανάλογες προσωπικές τους εμπειρίες.

Η περίοδος και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Με αφορμή τα σχόλια αυτά η Dr Kate Clancy αποφάσισε να ξεκινήσει μία διαδικτυακή έρευνα μέσω του Πανεπιστημίου του Ilinois. H κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει ενδεχόμενες αλλαγές στην έμμηνο ρύση μετά το εμβόλιο.

Η αλήθεια είναι, πως όσες παρενέργειες των διαφόρων εμβολίων κατά του COVID-19 έχουν αναφερθεί, αφορούν σύμφωνα με στατιστική ανάλυση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. κατά 79,1% γυναίκες. Τα συνηθέστερα αναφερόμενα συμπτώματα μετά από τον εμβολιασμό περιλαμβάνουν

  • κεφαλαλγίες
  • αίσθημα ζάλης
  • κόπωση

Οι ενδεχόμενες διαταραχές του κύκλου δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των παρενεργειών αυτών.

Θα μπορούσε όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η αλήθεια είναι, πως κανένας δεν μπορεί με πει σίγουρα.
Εντούτοις, οι μηχανισμοί, που ρυθμίζουν τον κύκλο, δεν μας είναι γνωστοί σε όλη τους την έκταση. Επομένως, μόνον θεωρίες επί του θέματος θα μπορούσαν να διατυπωθούν…

Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού (δηλαδή το σύστημα, που μας προστατεύει από λοιμώξεις και από την ανάπτυξη καρκίνου), στη ρύθμιση του κύκλου. Με δεδομένη την επιρροή του όποιου εμβολίου στο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν αποκλείεται με έμμεσο τρόπο δια της επιρροής αυτής, να αλλάζει και η περίοδος.

Επίσης, είναι γνωστό, πως ο κύκλος είναι δυνατόν να μεταβληθεί, αν η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής πίεσης (stress). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, την πιθανότητα ενδεχόμενο stress, που συνδέεται είτε με την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» του εγκλεισμού και των διαφόρων μέτρων, είτε με αυτόν καθαυτόν τον εμβολιασμό με ένα «νέο» σκεύασμα, να συνδέεται με διαταραχές του κύκλου.

Μα αν υπάρχει η πιθανότητα ο εμβολιασμός να επηρεάσει τον κύκλο, μήπως επηρεάσει και τη γονιμότητά μουq

Στη σχετική ιστοσελίδα του CDC αυτήν τη στιγμή αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε εν μέσω προσπαθειών για επίτευξη κύησης ή αν θέλετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον, μπορείτε να λάβετε το εμβόλιο κατά του COVID-19. Δεν υφίστανται εξάλλου προς το παρόν επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οποιοδήποτε εμβόλιο – συμπεριλαμβανομένου και αυτό έναντι του COVID-19, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Επίσης το CDC δεν συνιστά τον έλεγχο με test κύησης εν όψει εμβολιασμού. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλετε, επειδή εμβολιαστήκατε κατά του COVID-19. Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο εμβόλιο, οι επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο παρενεργειών του εμβολίου κατά του COVID-19 και θα αναφέρουν τα όποια τους συμπεράσματα».

Η επιδημία του COVID-19 είναι ένα εν εξελίξει γεγονός, και οι ιατροί συνεχώς μελετούν τα ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν είτε εξ αυτής καθαυτής της λοίμωξης από τον ιό, είτε από τη χορήγηση της σχετικής θεραπείας, είτε από τη χορήγηση του εμβολίου. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ο εμβολιασμός έναντι του COVID-19 να επηρεάζει – ουσιωδώς τουλάχιστον – την περίοδό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περίοδος: Η νυχτερινή εργασία επηρεάζει τον γυναικείο κύκλο