Περίπου 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ για οφειλές και υποχρεώσεις

26-12-2016

Πληρωμές προς  Φαρμακευτικές Εταιρείες και Νοσοκομεία, προωθεί ο ΕΟΠΥΥ,  παράλληλα με τη διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτών παρόχων. Ειδικότερα, μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχει ενταλματοποιηθεί  ήδη ποσό  270 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εκταμιευθεί στις Φαρμακευτικές Εταιρείες, ποσό  85 εκατομμυρίων. Έως  το τέλος Αυγούστου το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η πληρωμή 150 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Για τα πρώτα  75 εκατομμύρια ολοκληρώθηκε η ενταλματοποίηση και άμεσα (Πέμπτη 11 Αυγούστου) ακολουθεί η διαδικασία για το υπόλοιπο ποσό. Οι ενέργειες για την εκταμίευση του συνολικού ποσού θα έχουν ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα. Επίσης, ο Οργανισμός προχωρά σε πληρωμή συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τα νοσοκομεία «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» και  «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ». Για το νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» έχει προγραμματιστεί πληρωμή ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτ. Μπερσίμης: «Βασική προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού, που συνεπάγεται ταυτόχρονα ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με τους παρόχους μας είμαστε συνυπεύθυνοι  στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για πληρέστερη υγειονομική φροντίδα των πολιτών στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Οργανισμού».