Περισσότερα τα ερωτήματα μετά την απάντηση του “Λαϊκού” σε δημοσίευμα για παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων…

01-08-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Περισσότερα ερωτήματα προκαλεί η απάντηση, την οποία εξέδωσε την Τετάρτη 1 Αυγούστου ο διοικητής του νοσοκομείου της Αθήνας “Λαϊκό” Ηρακλής Χαρμανίδης, σχετικά με δημοσίευμα του protothema.gr, σύμφωνα με το οποίο στην Αθήνα υπάρχει κύκλωμα ή θύλακας παράνομης εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων…

Όσον αφορά την απάντηση του Ηρακλή Χαρμανίδη, ουδείς έχει να προσάψει κάτι το επιλήψιμο και πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου δίνει την πραγματική εικόνα για την λειτουργία του μηχανισμού των μεταμοσχεύσεων νεφρού στο “Λαϊκό”.

Το μεγάλο ερώτημα προκύπτει από την σιωπή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), αλλά και του υπουργείου Υγείας, σχετικά με το βασικό θέμα του εν λόγω δημοσιεύματος, δηλαδή το ενδεχόμενο στη χώρα μας να διενεργείται παράνομη εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, κάτι το οποίο ο ΕΟΜ είχε στο παρελθόν αποκλείσει κατηγορηματικά, χωρίς, όμως, να παρουσιάσει επαρκή και ικανοποιητικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του.

Δεδομένου ότι το δημοσίευμα του protothema.gr ενεργοποίησε την αντίδραση του διοικητή του “Λαϊκού”, αρνητική αίσθηση, αλλά και σχετική ανησυχία προκαλεί η ταυτόχρονη σιωπή του ΕΟΜ και του υπουργείου Υγείας για το αποκρουστικό ενδεχόμενο στη χώρα μας να λειτουργούν, ακόμη και με… αγγελίες, παράνομα κυκλώματα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων!

 

Η ανακοίνωση για το “Λαϊκό”

 

Για την Ιστορία, η ανακοίνωση του Ηρακλή Χαρμανίδη για το σκέλος του “Λαϊκού” έχει ως εξής:

“Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας σχετικά με το ανακριβές δημοσίευμα με τίτλο “Αγγελία – σοκ: πουλάνε τα νεφρά τους έξω από το Λαϊκό” το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Η πτέρυγα του Τμήματος Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών ανακατασκευάστηκε  με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2017. Για την αποκλειστική εξυπηρέτηση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων (Νεφρού και Ήπατος) πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 με έκτακτη επιχορήγηση της 1ης ΥΠΕ η αγορά μιας νέας χειρουργικής τράπεζας, ενώ με την αποφασιστική συμβολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε η συνολική λειτουργία του ως άνω προγράμματος με την πρόσληψη εννέα (9) νοσηλευτών. Έτσι, ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση από ζώντα δότη έχει πρακτικά μηδενιστεί, αφού αντί μίας επέμβασης μεταμόσχευσης πραγματοποιούνται πλέον δύο επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεφρού την εβδομάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα παραπάνω συνάδουν στην ουσία τους και βρίσκουν σύμφωνα και τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Στη βάση των ανωτέρω, ο ισχυρισμός περί έλλειψης χειρουργικών τραπεζιών στο νοσοκομείο όχι μόνο είναι ανυπόστατος, αλλά αντιθέτως από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι σήμερα  στο ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ έχουν πραγματοποιηθεί επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεφρού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80% των συνολικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά. Ως εκ τούτου, τα μέσα εκείνα που παρείχαν χώρο στις ανυπόστατες πληροφορίες και όσα τις αναπαρήγαγαν οφείλουν να ανασκευάσουν”.