Περπάτημα: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

άνδρας έχει βγει για περπάτημα
09-07-2020

Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση. Πόσα βήματα όμως την ημέρα πρέπει να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τώρα δίνει την απάντηση.

Η έρευνα για το περπάτημα

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 4.840 ανθρώπους μέσης ηλικίας 57 ετών. Αυτοί συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής στην Αμερική.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν μετρητή ταχύτητας, συσκευή που μετρά τον αριθμό των βημάτων ανά λεπτό, για περίπου 14 ώρες ημερησίως για ένα μέσο διάστημα 5,7 ημερών και παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι συγκριτικά με τα 4.000 βήματα, τα 8.000-12.000 βήματα ημερησίως σχετίζονταν με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, στις αιτίες των οποίων περιλαμβάνονταν καρκίνος και καρδιακές παθήσεις.

Τι λένε οι ειδικοί

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι για όσους έκαναν τα περισσότερα βήματα κάθε ημέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό βημάτων/λεπτό δεν συντελούσε σε σημαντική περαιτέρω μείωση του κινδύνου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι είναι απαραίτητες οι επιπλέον έρευνες για τη διερεύνηση αυτού του συσχετισμού, ωστόσο φαίνεται ότι ο βασικός προσανατολισμός θα πρέπει να είναι στα περισσότερα βήματα ημερησίως και όχι στην ταχύτητά τους.

Το συμπέρασμα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που θα ωφεληθούν αν βάλουν την κίνηση στη ζωή τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περπάτημα: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνετε 1.000 βήματα κάθε μέρα