ΠΕΤΕΡ ΣΑΦΑΡ

Peter Safar
10-04-2021

Ο Πέτερ Σάφαρ (11 Απριλίου 1924 – 2 Αυγούστου 2003) ήταν Αυστριακός αναισθησιολόγος Τσέχικης καταγωγής. Του πιστώνεται η πρωτοποριακή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Μαζί με τον Τζέιμς Έλαμ, ανακάλυψε ξανά τα αρχικά βήματα στην ΚΑΡΠΑ. Αυτά περιελάμβαναν τον ελιγμό με την κλίση της κεφαλής και την ανύψωση του πηγουνιού για το άνοιγμα του αεραγωγού ενός αναίσθητου θύματος, καθώς και την αναπνοή από στόμα σε στόμα. Επηρέασε τον Νορβηγό κατασκευαστή κούκλων Asmund Laerdal της εταιρείας Laerdal για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μανεκέν για εκπαίδευση CPR που ονομάζεται Resusci Anne. Ο Σάφαρ, ο οποίος άρχισε να εργάζεται στην ΚΑΡΠΑ το 1956 στο Νοσοκομείο της πόλης της Βαλτιμόρης, έδειξε σε μια σειρά πειραμάτων σε παραλυμένους εθελοντές ότι η αναπνοή από στόμα με στόμα από τον διασώστη μπορούσε να διατηρήσει ικανοποιητικά επίπεδα οξυγόνου στο μη αυθόρμητα αναπνέον θύμα και έδειξε ότι ακόμη και λαϊκοί άνθρωποι μπορούσαν να εκτελούν αποτελεσματικά αναπνοή από στόμα με στόμα για να σώσουν ζωές.

Συνδύασε τα συστατικά Α (Αεραγωγός) και Β (Αναπνοή) της ΚΑΡΠΑ με το C (θωρακικές συμπιέσεις). Έγραψε το βιβλίο ABC of Resuscitation το 1957, το οποίο έθεσε τη βάση για τη μαζική εκπαίδευση της ΚΑΡΠΑ. Αυτό το σύστημα A-B-C για την εκπαίδευση του κοινού CPR υιοθετήθηκε αργότερα από την American Heart Association, η οποία εξέδωσε πρότυπα για την CPR το 1973.

Τα άλλα επιτεύγματα του Σάφαρ περιελάμβαναν την ίδρυση της πρώτης μονάδας εντατικής θεραπείας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1958, στο νοσοκομείο της πόλης της Βαλτιμόρης. Το 1961, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, όπου ίδρυσε το αξιόλογο ακαδημαϊκό τμήμα αναισθησιολογίας του και το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντατικής ιατρικής στον κόσμο. Το 1966 συγκινήθηκε βαθιά από τον θάνατο της κόρης του, Ελισάβετ, σε ηλικία 12 ετών από οξεία ασθματική κρίση. Ξεκίνησε το Freedom House Enterprise Ambulance Service, μια από τις πρώτες προνοσοκομειακές ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1967 και μαζί με τη Δρ. Nancy Caroline, ανέπτυξαν πρότυπα για την εκπαίδευση και την εκπαίδευση τεχνικών επειγόντων ιατρών (EMT), καθώς και πρότυπα για κινητά Σχεδιασμός και εξοπλισμός ασθενοφόρων εντατικής θεραπείας. Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Freedom House απασχολούσε νέους Αφροαμερικανούς που κρίθηκαν «άνεργοι». Αρκετά μέλη του Freedom House συνέχισαν να καθιερώνουν επιτυχημένες σταδιοδρομίες στο EMS και τη δημόσια ασφάλεια.