ΠΦΣ προς Υπουργείο: Μην ενδώσετε στους εκβιασμούς των εταιρειών των ΜΗΣΥΦΑ

05-01-2017

Ήταν λίγο πριν τις γιορτές που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε διοργανώσει συνέντευξη τύπου όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου είχε διατυπώσει κατηγορηματικά τους φόβους του ότι η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα είχε ως συν΄πεια την αύξηση των τιμών τους. Σύμφωνα με τον κο Λουράντο αυτό ερχόταν ως φυσική συνέπεια της επιθυμίας των εταιρειών να ρεφάρουν από τα κέρδη που χάνουν από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αφού όπως είχε πει είναι σχεδόν οι ίδιες εταιρείες που τα παράγουν.

Τώρα και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών για τη μεθοδευόμενη αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, με πρόσχημα την απελευθέρωση των τιμών. Σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΦΣ η ΕΦΕΧ (σύνδεσμος φαρμάκων ευρείας χρήσης) σε μήνυμά της προς τα μέλη της δύο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του 2016 επιχειρεί να εκβιάσει το Υπουργείο, προτρέποντας τα μέλη της να στείλουν επιστολή προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Υπουργείου Υγείας με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και προς τον κ. Υπουργό Υγείας, το επισυναπτόμενο υπόδειγμα επιστολής, προσαρμοσμένο στο προσωπικό ύφος που συνήθως εκφράζεται το κάθε μέλος της ΕΦΕΧ. Με την επιστολή αυτή, σύμφωνα με το Ν. 4254/2014, θα ζητείται άμεσα η αφαίρεση από τα δελτία τιμών των φαρμάκων της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ που αντιπροσωπεύει το κάθε μέλος της ΕΦΕΧ.

«Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού που κατά τον Νομικό μας Σύμβουλο είναι καθόλα νόμιμη δημιουργεί μία de facto άρση της διατίμησης των προϊόντων αυτών και υλοποιεί την απελευθέρωση των τιμών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα της ΕΦΕΧ.

«Ο πολυπόθητος και δίκαιος στόχος για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ γίνεται πραγματικότητα μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Συνδέσμου μας οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα από τον νόμο 4254/2014», θριαμβολογεί ανερυθρίαστα η ΕΦΕΧ, υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, αποκαλύπτοντας ότι το κύριο μέλημα της εν λόγω διατάξεως ήταν να αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, αδιαφορώντας πλήρως ότι οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τα σπασμένα για ακόμη μία φορά.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί το Υπουργείο Υγείας “να μην ενδώσει στην εκβιαστική τακτική των εταιρειών, που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, με την επίφαση του ανταγωνισμού και το πρόσχημα της μείωσης των τιμών μέσω αυτού”.

Επίσης από το 2017 ο Π.Φ.Σ. αναφέρει ότι θα λειτουργήσει ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ των ΜYΣΥΦΑ για να γνωρίζουν οι πολίτες αν πραγματικά οι τιμές μειώθηκαν ή όχι.