ΠΙΕΡ ΜΠΡΕΤΟΝΟ

Pierre Bretonneau
02-04-2021

Ο Πιερ Μπρετονό (3 Απριλίου 1778 – 18 Φεβρουαρίου 1862) ήταν Γάλλος γιατρός.

Πολύ περίεργος και έξυπνος, είχε ένα εργαστήριο στη διάθεσή του και ασχολούνταν με την κηπουρική και άλλες χειρωνακτικές εργασίες στον ελεύθερο χρόνο του.

Ήταν δήμαρχος του Chenonceaux από το 1803 έως το 1807. Πέρασε 15 χρόνια στο Chenonceaux αποκτώντας εμπειρία, έγραψε τη διατριβή του στην ιατρική το 1815 και στη συνέχεια έγινε ιατρικός διευθυντής στο νοσοκομείο του Tours, που σήμερα φέρει το όνομά του. Συνέχισε τη μελέτη της ασθένειας και ίδρυσε την ιατρική σχολή στο Tours.

Ο Μπρετονό είναι ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ιατρικής. Πίστευε στους «παθητικούς σπόρους» που μεταδίδουν συγκεκριμένες ασθένειες από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανακάλυψε τον τυφοειδή πυρετό και ονόμασε την διφθερίτιδα.

Έκανε την πρώτη επιτυχημένη τραχειοτομή το 1825, διέκρινε την οστρακιά και τη διφθερίτιδα το 1826. Μελέτησε λεπτομερώς την ασθένεια και ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε ότι η ασθένεια προκλήθηκε από βακτήρια το 1855, ωστόσο, δεν είχε μικροσκόπιο και ήταν ανίκανος να επιβεβαιώσει την υπόθεσή του. Ανακάλυψε επίσης ότι η ίδια ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά σε διαφορετικούς ασθενείς. Ήταν η αρχή της επιστημονικής ιατρικής: όπου η προσεκτική παρατήρηση χρησιμοποιείται για να βρεθούν θεραπείες για ασθένειες και λύσεις σε προβλήματα.