Ποιες τροφές προκαλούν υπνηλία

26-12-2016

Όλοι θα έχουμε παρατητήσει πως μετά από ένα πλούσιο γεύμα μας πιάνει νύστα και έχουμε την τάση να θέλουμε να κοιμηθούμε. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επισημαίνει τις τροφές που φταίνε για την υπνηλία μετά από ένα γεύμα.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο The Scripps στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξαν το σύστημα ARC (Activity Recording CAFE), για να καταγράψουν την κατανάλωση τροφής και την κινητικότητα των εντόμων.
 
Παρατηρώντας τις φρουτόμυγες διαπίστωσαν πως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, τα έντομα είχαν την τάση να κοιμούνται περισσότερο πριν επιστρέψουν σε μια φυσιολογική κατάσταση αφύπνισης.
Η διάρκεια του ύπνου διαρκούσε γενικά περίπου 20 με 40 λεπτά, με τις φρουτόμυγες που έτρωγαν περισσότερο να κοιμούνται περισσότερο. 
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας  Γουίλιαμ Τζα «στις φρουτόμυγες, υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη αλληλεπίδραση μεταξύ ύπνου και μεταβολισμού, σύμφωνα με την οποία τα έντομα καταστέλλουν τον ύπνο ή αυξάνουν τη δραστηριότητά τους όταν είναι πεινασμένα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν διαθέταμε τον τρόπο να μελετήσουμε την ακριβή επίδραση της τροφής στον ύπνο».
 
Σειρά λοιπόν είχε να εντοπίσουν ποια διατροφικά στοιχεία συντελούσαν στην μετα-γευματική υπνηλία. Έδωσαν λοιπόν στις φρουτόμυγες τροφή που περιείχε πρωτρεΐνη, αλάτι ή ζάχαρη. Τελικά, μόνο η πρωτεΐνη και το αλάτι επηρέαζαν την μετα-γευματική υπνηλία, γεγονός που σημαίνει ότι η υπνηλία μπορεί να ελεγχθεί δια του αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών. 
 
Όπως τονίζει ο ερευνητής Κιθ Μέρφι «στη συνέχεια θελήσαμε να εντοπίσουμε τον νευρολογικό μηχανισμό για του οποίου το φαγητό προκαλεί υπνηλία. Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι ένας αριθμός εγκεφαλικών κυκλωμάτων παίζουν ρόλο στον έλεγχο αυτής της συμπεριφοράς».
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια υποομάδα νευρώνων του υποδοχέα της λευκοκινίνης είναι σημαντική για την έναρξη της μετα-γευματικής υπνηλίας, ειδικά μετά την κατανάλωση πρωτεΐνης. Επίσης, παρατήρησαν ότι άλλα εγκεφαλικά κυκλώματα είναι ευαίσθητα στον κιρκαδιανό ρυθμό, μειώνοντας τη μετα-γευματική υπνηλία μόνο μετά το σούρουπο. 
 
Συνέπεια όλων αυτών οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετα-γευματική υπνηλία μπορεί να ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους, τόσο στις φρουτόμυγες όσο και στους ανθρώπους. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: