Πίεση: Γιατί την ρυθμίζουμε πιο δύσκολα τον χειμωνα;

Γυναίκα μετράει την πίεση της για να δει εάν έχει υπόταση
13-09-2023

Η αρτηριακή μας πίεση είναι αρκετά σημαντική για την υγεία μας και ενδεικτική της γενικότερης φυσικής μας κατάτασης. Είναι λοιπόν σημαντικό να την κρατάμε σε φυσιολογικά επίπεδα. Φαίνεται όμως πως τον χειμώνα αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο. Γιατί άραγε;

Ειδκοί ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 60.000 Αμερικανούς ενήλικες. Τους έκαναν θεραπεία για την υπέρταση σε έξι κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στις Νοτιοανατολικές και Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Από την μελέτη φάνηκε πως η συστολική αρτηριακή πίεση… δηλαδή ο μεγάλος αριθμός, αυξήθηκε τους χειμερινούς μήνες έως και κατά 1,7 mm Hg.

Η πίεση τον χειμώνα

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ελέγχου της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού μειώθηκε κατά 5% το χειμώνα συγκριτικά με το καλοκαίρι.

«Παρά τις μικρότερες διακυμάνσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες για την εποχικότητα της αρτηριακής πίεσης, με έκπληξη παρατηρήσαμε μεγάλη αλλαγή στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και μηχανικός λογισμικού στην Αμερικανική Ένωση Ιατρών Robert Barrett.

«Άτομα με υπέρταση ή τιμές κοντά στο εύρος της υπέρτασης μπορεί να ωφεληθούν από την τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και τις βελτιώσεις στη σωματική δραστηριότητα και τα διατροφικά πρότυπα κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις εποχικές αλλαγές της αρτηριακής πίεσης», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της ανασκόπησης, οι συμμετέχοντες λάμβαναν τα φάρμακα που τους είχαν συνταγογραφηθεί για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Παρατηρήθηκαν σε κέντρα που κυμαίνονται από μικρά μη κερδοσκοπικά κέντρα υγείας ή κλινικές με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση έως μεγάλα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο και από Ιούνιο έως Αύγουστο από το 2018 έως το 2023.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν μέσης ηλικίας 62 ετών, το 52,3% εξ αυτών ήταν λευκοί και το 59,7% γυναίκες.

Οι μελλοντικές έρευνες θα εστιάσουν στην ανάλυση της συχνότητας των καρδιακών παθήσεων και των θανάτων κατά τη διάρκεια κάθε εποχής, πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των Επιστημονικών Συνεδριών για την Υπέρταση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Υπέρταση: Πώς το σκόρδο βοηθά να πέσει η πίεση