Πιο επιθετικό και με σοβαρές επιπλοκές το φετινό στέλεχος της γρίπης

18-10-2019

Πιο … επιθετικό, με πολλές σοβαρές επιπλοκές και προτίμηση στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναμένεται να είναι φέτος το στέλεχος του ιού της γρίπης. Όπως ανέφερε μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, o Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάθε χρόνο υπάρχει διακύμανση στον αριθμό των παθόντων ανάλογα με το ποιο στέλεχος θα επικρατήσει, το πόσο άνοσος είναι ο πληθυσμός, τι αντισώματα έχει απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος και τα στελέχη που επικρατούν κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «φέτος, περιμένουμε -κυρίως από τα δεδομένα που έχουμε από το Νότιο Ημισφαίριο- μάλλον επικράτηση του στελέχους της γρίπης ΑΗ3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το στέλεχος Η1Ν1».

Ο καθηγητής τόνισε ότι είμαστε ήδη στην εμβολιαστική περίοδο και ήδη υπάρχουν κάποια σποραδικά περιστατικά (γρίπης), αλλά περιμένουμε να έχουμε την έναρξη περισσότερων μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Η γρίπη προσβάλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή, σημείωσε και υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για τη γρίπη».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, άτομα άνω των 60 ετών ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας, θα πρέπει στην περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να εμβολιαστούν, όπως και τα άτομα του περιβάλλοντος που ανήκουν στις ομάδες αυτές, π.χ. πολύ μικρά παιδιά.