Πιο βρώμικο το κινητό από το καζανάκι της τουαλέτας

26-12-2016

Εστία μικροβίων αποτελούν τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία είναι 18 φορές πιο βρώμικα από τις δημόσιες τουαλέτες! Ειδικότερα, ειδικοί επιστήμονες ανίχνευσαν σε τηλεφωνικές συσκευές εντεροβακτήρια, κολοβακτηρίδιο αλλά και σταφυλόκοκκο. Στην περίπτωση, μάλιστα του εντεροβακτηρίου, ένα κινητό έχει 39 φορές περισσότερα τέτοια βακτήρια σε σχέση με το ασφαλές επίπεδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα κινητά δεν έχουν μικρόβια που απειλούν άμεσα την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να προκαλέσουν κάποια ασθένεια όμως, γενικά ήταν τόσο βρώμικα, που καθιστούν πρόσφορο το έδαφος για ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης. «Οι άνθρωποι θεωρούν τα καζανάκια στις τουαλέτες βρώμικα όμως αυτά στην πραγματικότητα έχουν λιγότερα βακτήρια από τα τηλέφωνά τους», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν με αφορμή την «κυκλοφορία» ειδικής συσκευής που απολυμαίνει τα κινητά τηλέφωνα. «Τα “έξυπνα” τηλέφωνα  είναι πάντα ζεστά, αποθηκεύονται σε σκοτεινά μέρη, κατά συνέπεια ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων στο συσκευή του τηλεφώνου», υποστηρίζει ο Νταν Μπερνς, συνιδρυτής της εταιρείας «Phonesoap», η οποία παρουσίασε σε συνέδριο ηλεκτρονικών συσκευών στο Λας Βέγκας, τη συσκευή η οποία όχι μόνο απολυμαίνει την τηλεφωνική συσκευή αλλά ταυτόχρονα την φορτίζει.

Λαμβάνοντας υπόψη του τις έρευνες για τα μικρόβια και τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα κινητά τηλέφωνα, ο Μπερνς σκέφτηκε να κάνει χρυσές δουλειές τελειοποιώντας μία συσκευή καθαρισμού βακτηρίων. Η συσκευή, αξίας 50 δολαρίων, με τη βοήθεια της υπέρυθρης ακτινοβολίας, σκοτώνει το DNA των βακτηρίων με αποτέλεσμα να τα εξοντώνει.