Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

20-03-2017

Λιγότερο ….δυστυχισμένοι είναι φέτος οι Έλληνες σε σχέση με τη περασμένη χρονιά, δίνοντας στην Ελλάδα την 87η θέση στον κατάλογο με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου για το 2017. Ωστόσο, η Ελλάδα κατέχει αρνητικό ρεκόρ καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μεταβολή (με αρνητικό πρόσημο) στην ευτυχία των πολιτών τους, πίσω μόνο από τη Βενεζουέλα και τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής!

Μάλιστα, παρότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία (οι τρεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης) βρισκόταν το 2016 στη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση στην ευτυχία των πολιτών τους, η χώρα μας είναι η μοναδική από τις τρεις που βρίσκεται και φέτος σ’ αυτή τη δεκάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ευτυχία (μετρά την «υποκειμενική ευημερία» – δηλαδή το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι και γιατί) που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Νορβηγία είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στη γη ανάμεσα σε 156 χώρες. Η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα ενώ η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία ήρθε τελευταία.

Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική κυριάρχησαν στην κορυφή του πίνακα, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 14η και 19η θέση αντίστοιχα. Η Κύπρος βρέθηκε στην 65η θέση και Τουρκία στο 69 ενώ η Ελλάδα κατέκτησε την 87η θέση, πίσω από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και εκείνες που επλήγησαν από τις συγκρούσεις έχουν χαμηλές βαθμολογίες. Η Συρία κατέκτησε την 152η θέση στις 156 χώρες, ενώ η Υεμένη και το Νότιο Σουδάν, που αντιμετωπίζουν πείνα, κατετάγησαν στις θέσεις 146 και 147.