ΠΙΣ: Οι προτάσεις για σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου στο ΕΣΥ ανάβουν τα αίματα

17-10-2019

Προσκαλώντας όλους τους θεσμικούς παράγοντες της υγείας να λάβουν θέση, και να καταθέσουν τις απόψεις τους, σε ένα δημόσιο διάλογο που προδιαγράφεται θερμός αφού αγγίζει θέματα ταμπού, όπως είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, ο ΠΙΣ παρουσίασε χθες τις προτάσεις του, που αφορούν στην αναδιάταξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Προτάσεις, οι οποίες προκύπτουν από τα συμπεράσματα της Συνόδου, όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων το Φεβρουάριο του 2019.

Ο τόμος των προτάσεων, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ κος Εξαδάκτυλος, ήταν ήδη στα συρτάρια του συλλόγου, όταν ο ίδιος ανέλαβε και είναι σύμφωνα με μοντέλα υγείας ευρωπαϊκών χωρών πιο αποτελεσματικών από το δικό μας. Κατά τον κο Εξαδάκτυλο, μοντέλα υγείας όπως είναι της Αγγλίας της Ολλανδίας της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας, είναι μοντέλα, από τα οποία θα πρέπει να πάρουμε στοιχεία  προκειμένου να εξυγιάνουμε το δικό μας.

Οι αλλαγές πάντως που προτείνονται, και αφορούν κυρίως τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έχουν ήδη ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Κάποιοι αποδίδουν στον ΠΙΣ, ρόλο κυβερνητικού λαγού, (ΟΕΝΓΕ)  ή τον κατηγορούν ότι “πράττειν άλογα”,(ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ), προκειμένου να υλοποιηθεί το προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ. Είναι αλήθεια, ότι πολλοί θυμούνται ανάλογες προαναγγελίες που είχε κάνει σε προεκλογικές συνεντεύξεις του και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι προτείνει ο ΠΙΣ

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει: Αναδιάταξη μονάδων Υγείας, συνδιοίκηση Νοσοκομείων, συνένωση τμημάτων μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου νοσοκομείου, συγχωνεύσεις νοσοκομείων που γειτνιάζουν, μετατροπή μονάδων Γενικών Νοσοκομείων σε μονάδες Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ίδρυση νέων νοσοκομείων όπου είναι απαραίτητο, λειτουργία νοσοκομείων ως εξειδικευμένα κέντρα, λειτουργία νοσοκομείων χρονίως πασχόντων.

Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό

Δικαίωμα σε ιδιώτες γιατρούς να νοσηλεύουν ασθενείς τους σε δημόσια νοσοκομεία.

Υιοθέτηση ετήσιου κλινικού προϋπολογισμού ανά τμήμα και ευθύνη της διαχείρισής του από τους διευθυντές εκάστου τμήματος.

Σύναψη συμβάσεων μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εξωτερικού

Επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία.

Παροχή στις δομές του ΕΣΥ να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς μετά από αξιολόγηση και αμοιβή καθορισμένη από το κράτος εφόσον το επιβάλλουν επιτακτικές ανάγκες.

Δυνατότητα πρόσληψης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εφόσον απαιτείται και χρειάζεται έκτακτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι παραπάνω προτάσεις, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ στη δημόσια ανακοίνωσή της, δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ η οποία πρόσκειται στη ΝΔ. Οι «ρηξικέλευθες» δήθεν προτάσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, αναλαμβάνει πρόθυμα να ζυμώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Tραγική υποστελέχωση, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, εντατικοποίηση, χτύπημα των μισθολογικών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, ακριβοπληρωμένες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς μας. Αυτά είναι τα περίφημα οφέλη της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, τα οποία ανέλαβαν οι κύριοι κύριοι της ηγεσίας του ΠΙΣ να διαφημίσουν για λογαριασμό της κυβέρνησης. Έχουν το θράσος μάλιστα να μιλούν εξ ονόματος των νοσοκομειακών γιατρών τους οποίους δεν εκπροσωπούν, τη στιγμή που δεν έχουν καν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΙΣ.

Θα μας βρουν απέναντι τους. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Με ένα εξόχως βερμπαλιστικό δελτίο τύπου το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ, καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 16-10-2019, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις-προτάσεις του σχετικά με την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ!

Παράλληλα σε σχετική εισήγηση γίνεται αναφορά σε αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ (ιδίως στην περιφέρεια) και απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ!

Τι προτείνει δηλαδή το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ; Να καταργηθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, γυρνώντας στην κατάσταση πριν το 1983, όπου οι Διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ θα τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων, έχοντας ένα ιατρικό προλεταριάτο επιμελητών κι ειδικευομένων που θα κάνουν τη “λάντζα” γι αυτούς, και συγχρόνως κάποιοι ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συστήματος για να θησαυρίσουν κι αυτοί σαν γύπες πάνω στο μελλοντικό κουφάρι του ΕΣΥ.

Ποιον θίγει, όμως,  η μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και η μεταβολή των εργασιακών σχέσεων;

Είναι σαφές ότι χαμένοι είναι η πλειονότητα των ιατρών, αλλά και λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι από μόνιμοι του δημοσίου θα μετατραπούν σε μια νύχτα σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, με συνακόλουθη μείωση των αποδοχών τους. Όποιος θέλει αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς ας τους διεκδικήσει ιδιωτικά, θα είναι η εύλογη απάντηση!

Στους χαμένους, όμως, θα είναι  και η πλειοψηφία των έντιμων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οι οποίοι θα πρέπει να συναγωνιστούν τους “ελευθεροεπαγγελματίες του ΕΣΥ” (είτε διευθυντές με ιδιωτικό ιατρείο είτε ελευθεροεπαγγελματίες που με “μπάρμπα στην Κορώνη” θα εξασφαλίσουν απασχόληση στα νοσοκομεία). Θα μετατραπούν δηλαδή οι κλινικές του ΕΣΥ σε ένα κακέκτυπο των πανεπιστημιακών κλινικών.

Οι μεγάλοι χαμένοι, τελικά,  θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι ιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και το εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν.

Εντέλει, ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της πρότασης είναι τα γεράκια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, που θα βρουν πεδίο δραστηριοποίησης, με ελαχιστοποίηση της δημόσιας συμμετοχής στην υγεία και εκτίναξη των ιδιωτικών συναλλαγών “πάνω ή κάτω από το τραπέζι”.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι προτάσεις αυτές “δεν αποτελούσαν θέμα προς συζήτηση, ούτε στον ΠΙΣ, ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση”, όπως αυτάρεσκα δηλώνεται στο δελτίο τύπου του ΠΙΣ. Ήταν γνωστές οι απόψεις αυτές. Αλλά ήταν γνωστό ότι  η εφαρμογή τους δεν οδηγεί σε “ευρωπαϊκή κατεύθυνση”, αλλά σε νοτιοαμερικανικά συστήματα υγείας μπανανίας. Για αυτό λίγοι τα σκέφτονταν, λιγότερα το ομολογούσαν,  αλλά θεσμικά κανείς δεν τα ξεστόμιζε μέχρι που βρέθηκαν κάποιοι χρήσιμοι….

Δεν τα γνωρίζουν αυτά οι προτείνοντες;

‘Η, ακριβώς επειδή τα γνωρίζουν, τα προτείνουν για να μετρήσουν αντιδράσεις; Και για λογαριασμό ποιου λειτουργούν ως λαγοί; Εκτός κι αν είναι άλογοι!

             Την απάντηση πρέπει να την πάρουν από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει σχετικά), από το Υπουργείο Υγείας (που θα πρέπει τώρα να τοποθετηθεί σ΄ αυτά τα φληναφήματα), από την ΟΕΝΓΕ (η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει). Κυρίως όμως την απάντηση θα την πάρουν από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων ιατρών και το σύνολο της κοινωνίας που θα βρουν απέναντι τους στα σχέδια κατεδάφισης του ΕΣΥ.

             Λαγός την φτέρην έσειε, κακό του κεφαλιού του..