Πισίνες: Κλείνετε τα μάτια και το στόμα

26-12-2016
Είμαστε στη μέση του Καλοκαιριού και πολλοί από αυτούς που θα μείνουν στην πόλη προτιμούν να δροσίζονται σε πισίνες. Προσοχή όμως. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως το χλώριο μπορεί να είναι καταστρεπτικό για τα μάτια και το στόμα μας.
 
Το Αμερικανικό Πρόγραμμα Υγιούς Κολύμβησης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών, το Συμβούλιο Ποιότητας Νερού και Υγείας και το Εθνικό Ίδρυμα Κολύμβησης σε Πισίνες απηύθυνε σχετική προειδοποίηση με χθεσινό δημοσίευμα στην Independent.
 
Μια άλλη αιτία είναι πως ορισμένοι, όσο προσεκτικοί και να είναι έχουν… διαρροές μέσα στη πισίνα. Είναι κάτι που έχουν παραδεχτεί πως έχουν πάθει ακόμα και Ολυμπιονίκες όπως ο Μάικλ Φελπς και ο Ράιαν Λόχτε.
 
Σύμφωνα με την προειδοποίηση, ο ερεθισμός των ματιών είναι μόνο μια από τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν από την αντίδραση χλωρίου και ούρων. Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα, η αντίδραση του χλωρίου με δύο χημικά των ούρων, της ουρίας και του ουρικού οξέος, δημιουργεί δύο δηλητηριώδη αέρια τα οποία μπορούν να πλήξουν τους πνεύμονες, την καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα των ανθρώπων.
 
Το χλώριο δεν σκοτώνει μερικά από τα χειρότερα μικρόβια αρκετά γρήγορα, ώστε να προλάβει ενδεχόμενες μολύνσεις. Για παράδειγμα, το κρυπτοσπορίδιο μπορεί να ζήσει σε πισίνες με χλώριο για αρκετές ημέρες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν εμφανίσει διάρροια λόγω νερού που κατάπιαν από πισίνες, πάρκα και σιντριβάνια. Πώς όμως καταλήγουν αυτά τα μικρόβια σε πισίνες; Επειδή, εκτός από ούρα, κάποιοι κολυμβητές φαίνεται ότι αφήνουν πίσω τους και ίχνη διάρροιας. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας ελεγκτής που θα επιβλέπει τα σωματικά υγρά των κολυμβητών στις πισίνες.
 
Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν… όταν κολυμπάτε σε πισίνες κρατάτε το στόμα και τα μάτια σας κλειστά.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: