ΠΙΤΕΡ ΝΤΟΕΡΤΙ

Peter Doherty
06-10-2021

Ο Πίτερ Ντόερτι (15 Οκτωβρίου 1940 – ) είναι Αυστραλός ανοσολόγος και βραβευμένος με Νόμπελ. Έλαβε το βραβείο Albert Lasker για τη Βασική Ιατρική Έρευνα το 1995, το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής από κοινού με τον Rolf M. Zinkernagel το 1996 και ονομάστηκε Αυστραλός της χρονιάς το 1997. Στις Τιμές της Ημέρας της Αυστραλίας του 1997, ονομάστηκε Σύντροφος του Τάγματος της Αυστραλίας για τη δουλειά του με τον Zinkernagel. Είναι επίσης μέλος του National Trust Australian Living Treasure.

Το 2009 ως μέρος των εορτασμών του Q150, η έρευνα για το ανοσοποιητικό σύστημα του Doherty ανακοινώθηκε ως ένα από τα εικονίδια Q150 του Κουίνσλαντ για το ρόλο του ως εμβληματική «καινοτομία και εφεύρεση».

Η έρευνα του Ντόερτι επικεντρώνεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και το έργο για το οποίο πήρε Νόμπελ περιέγραψε πώς τα ανοσοκύτταρα του σώματος προστατεύουν από ιούς. Αυτός και ο Rolf Zinkernagel, ο συν-αποδέκτης του Νόμπελ Ιατρικής το 1996, ανακάλυψαν πώς τα Τ κύτταρα αναγνωρίζουν τα αντιγόνα-στόχους τους σε συνδυασμό με πρωτεΐνες του κύριου συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας (MHC).

Οι ιοί μολύνουν τα κύτταρα ξενιστές και αναπαράγονται μέσα σε αυτά. Τα φονικά Τ-κύτταρα καταστρέφουν αυτά τα μολυσμένα κύτταρα, έτσι ώστε οι ιοί να μην μπορούν να αναπαραχθούν. Οι Zinkernagel και Ντόερτι ανακάλυψαν ότι, για να αναγνωρίσουν τα φονικά Τ κύτταρα τα μολυσμένα κύτταρα, έπρεπε να αναγνωρίσουν δύο μόρια στην επιφάνεια του κυττάρου – όχι μόνο το αντιγόνο του ιού, αλλά και ένα μόριο του κύριου συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας (MHC). Αυτή η αναγνώριση έγινε από έναν υποδοχέα Τ-κυττάρων στην επιφάνεια του Τ κυττάρου. Το MHC είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως υπεύθυνο για την απόρριψη ασυμβίβαστων ιστών κατά τη μεταμόσχευση. Οι Zinkernagel και Doherty ανακάλυψαν ότι το MHC ήταν επίσης υπεύθυνο για την καταπολέμηση του σώματος με τους ιούς της μηνιγγίτιδας.