Πλαφόν τέλος για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

26-12-2016

Κανένα περιορισμό στην συνταγογράγηση δεν θα έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι εξαιρούνται από το πλαφόν των συνταγών που ισχύει από τις αρχές του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «έχουμε προχωρήσει ως προς το πλαφόν σε ορισμένες βελτιώσεις για να γίνει πιο λειτουργικό. Έχουμε εξαιρέσει φυσικά τα εμβόλια, εξαιρούμε τους νεφροπαθείς και τους μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, εξαιρούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα όμως με τον υπουργό, το μέτρο του πλαφόν είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. «Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, στο αίτηση ακύρωσης για το πλαφόν στη συνταγογράφηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Παράλληλα συνεχίζεται η κατάθεση ατομικών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για κάθε μέλος «που παρακωλύεται στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος λόγω του απαράδεκτου αυτού μέτρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος «ενημερώνει όλους τους Συλλόγους και ιατρούς της χώρας να αδιαφορήσουν για το αστυνομικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης – διαγνωστικών εξετάσεων και να συνεχίσουν την άσκηση του λειτουργήματός τους. Κάθε ιατρός που ευσυνείδητα ασκεί το έργο του θα προστατευθεί από οποιαδήποτε κύρωση τυχόν επιβληθεί».