“Πλάθοντας σώματα και μέταλλα”, συνέντευξη με τον Στρατή Γαβριήλ πλαστικό χειρουργό

26-12-2016

Από την πλαστική χειρουργική στη γλυπτική και στη ζωγραφική. Μονόδρομη  ή αμφίδρομη διαδρομή; 

Ασφαλώς αμφίδρομη!

Ποιο θεωρείται «το φυσικό σας χώρο»,  το χειρουργείο ή το καλλιτεχνικό εργαστήριο;

Και οι δύο χώροι είναι οικείοι και φυσικοί.  Και οι δύο είναι χώροι δημιουργίας. Ο δεύτερος πιο χαλαρωτικός από το πρώτο. Αν επιλέξω τον ένα από τους δύο θα μου λείπει ο άλλος. Έτσι δημιουργώ στον πρώτο και χαίρομαι όταν βλέπω το αποτέλεσμα, αλλά με άγχος ώσπου να ολοκληρωθεί, και στο δεύτερο χαίρομαι προκαταβολικά και στη συνέχεια απολαμβάνω το αποτέλεσμα. Και στις δύο περιπτώσεις ανεβάζω τις κατεχολαμίνες μου σαν το πρωταθλητή που καμαρώνει για την επιτυχία του.

Πόσο διαφέρει το σμίλεμα του ανθρώπινου σώματος από το σμίλεμα των υλικών που χρησιμοποιείτε;

Το κοινό είναι η αισθητική αντίληψη και η εμπειρία, ενώ το διαφορετικό είναι η γνώση για το καθένα που απαιτείται για την υλοποίηση της ιδέας. Η πλαστική χειρουργική απαιτεί γνώση της ιατρικής, της ανατομίας και των χειρουργικών τεχνικών. Η τέχνη που αφορά τη διαμόρφωση και επεξεργασία των μετάλλων απαιτεί γνώση μηχανουργική (τροχούς, τόρνο, ηλεκτροκόλληση, οξυγονοκόλληση), χημείας (οξείδωση, διάβρωση) αλλά και γεωμετρίας (συμμετρία, μετρήσεις γωνιών κλπ)

Ποια η διαφορά της  ικανοποίησης-δικαίωσης από μία χειρουργική πράξη σε σχέση με ένα καλλιτεχνικό έργο;

Ικανοποίηση- δικαίωση υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις και είναι σχεδόν ταυτόσημες. Όταν παράδειγμα ολοκληρώνω μια επέμβαση, απομακρύνομαι από το χειρουργικό τραπέζι, επισκοπώ το αποτέλεσμα, ακούω τα σχόλια του προσωπικού  και το απολαμβάνω. Είναι η ικανοποίηση. Στη πρώτη αλλαγή αδημονώ να δω τα μάτια του χειρουργημένου να μου μεταφέρουν την ικανοποίησή τους και τη χαρά του. Είναι η δικαίωση. Η καλύτερη αμοιβή. Όταν τελειώνει ένα καλλιτεχνικό έργο, το στήνω απέναντι, το χαζεύω και το καμαρώνω. Τότε είναι η ικανοποίηση και η δικαίωση.  Αν το δουν και οι άλλοι, και δηλώσουν το θαυμασμό τους, τους κοιτώ στα μάτια για να ανακαλύψω την ειλικρίνειά τους και έτσι επιβεβαιώνουν την αυτοεκτίμησή μου.

Από πού αντλείτε την έμπνευση σας ως καλλιτέχνης;

Από το περιβάλλον, τη παρατήρηση, τα γεγονότα και το πάθος μου για δημιουργία.

Και εάν η έμπνευση είναι απαραίτητη σε έναν καλλιτέχνη μπορούμε να πούμε το ίδιο και για έναν πλαστικό χειρουργό;

Φυσικά και είναι. Η πλαστική χειρουργική διαφέρει από τις άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Κάθε περιστατικό έχει τις ιδιομορφίες του, και θα πρέπει να εφαρμόσεις τη κατάλληλη τεχνική, να εφαρμόσεις νεοτερισμούς, που σου προσφέρει η έμπνευση ώστε να αποδώσεις το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Να κάνεις τη «διαφορά». Θα πρέπει να σας πω ότι στη πλαστική χειρουργική έχω εφαρμόσει νεοτερισμούς και προσωπικές τεχνικές, που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά. Αυτό είναι προϊόν έμπνευσης. Το ίδιο κάνω και στη τέχνη. Οι πίνακες, που δημιουργώ είναι από διαφορετικά μέταλλα, επεξεργασμένα με διαφορετικά κάθε φορά διαβρωτικά υγρά που αποδίδουν διαφορετικά χρώματα. Αυτό είναι νεοτερισμός και δεν έχω δει να χρησιμοποιεί άλλος εικαστικός καλλιτέχνης μια τέτοια τεχνική. Η έμπνευση δεν είναι μόνο στο θέμα του αλλά και στη τεχνική του. Τα βράδια όταν πέφτω για ύπνο, σκαρφίζομαι και σχεδιάζω τεχνικές για το επόμενο χειρουργείο ή κάποιο περιστατικό  που μου έκανε εντύπωση. Το ίδιο κάνω και για το επόμενό μου καλλιτεχνικό μου  έργο. Είναι το χαλαρωτικό μου φάρμακο.    

Πως γίνεται η κατανομή του χρόνου μεταξύ πλαστικής χειρουργικής και γλυπτικής-ζωγραφικής;

Η αλήθεια είναι ότι δεν αφιερώνω αρκετό χρόνο στη τέχνη, γιατί όχι μόνο δεν είναι το επάγγελμα μου, αλλά και γιατί η πλαστική χειρουργική απαιτεί το περισσότερό μου χρόνο. Η τέχνη είναι για μένα το χόμπι μου και έτσι αφιερώνω τα Σαββατοκύριακα και όχι όλα.

Εάν μπορούσατε να βιοποριστείτε από την τέχνη θα εγκαταλείπατε την πλαστική χειρουργική;

Όπως σας είπα από την αρχή και τα δύο είναι αντικείμενα που με  γεμίζουν. Αν εγκαταλείψω τη πλαστική χειρουργική θα μου λείπει. Δεν μπορεί η τέχνη από μόνη της να μου καλύψει τις «ηδονικές» μου ανάγκες. Είμαι αχόρταγος! 

Ποιος είναι ο στόχος  της έκθεσης;

Αξιολόγηση του κοινού και επομένως ικανοποίηση και δικαίωση!

Διάσημος πλαστικός χειρουργός ή πετυχημένος καλλιτέχνης. Ποιον από τους δύο χαρακτηρισμούς θα προτιμούσατε εάν έπρεπε να επιλέξετε  να σας αποδίδουν;

Αν το λέγαμε: Διάσημος πλαστικός και πετυχημένος καλλιτέχνης είναι υπερβολή; Τα θέλω όλα;

H έκθεση του Στρατή Γαβριήλ “Τοπία Μνήμης” θα λάβει χώρα στο Art Gallery St George Lycabettus Hotel από τις 9 έως τις 18 Ιουνίου