Πλεύρης: Έξαρση της γρίπης – Ανησυχία για τη συνύπαρξή της με τον covid-19

plevris
05-09-2022

Έξαρση της γρίπης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, θέτοντας σε επιφυλακή τους επιστήμονες. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως είπε, υπάρχει έξαρση σε κρούσματα γρίπης και ήδη το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός.

Η ανησυχία εντείνεται για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και covid-19. Tα δύο προηγούμενα χρόνια ήμασταν προστατευμένοι επειδή χρησιμοποιούσαμε τη μάσκα και περιορίζαμε την μετάδοση, ανέφερε ο υπουργός εξηγώντας την ανησυχία που υπάρχει για την συνύπαρξη γρίπης και covid-19.

Ωστόσο εκτίμησε πως φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω covid-19, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για covid-19 ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε ότι η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε ότι αν υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην χρήση μάσκας, όπως σε όλο τον κόσμο. «Έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε νοσήσει, υπάρχουν νέα πρωτόκολλα θεραπείας και μεταλλάξεις που δεν είναι θανατηφόρες όπως ήταν η Δέλτα. Το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα». Και συμπλήρωσε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς υποχρεωτικότητα σε μάσκες και τεστ.

Υπάρχει το πρωτόκολλο για την καραντίνα και προφανώς βλέπουμε την πορεία της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, έκτακτα μέτρα για τον covid-19 δεν χρειάζεται να πάρουμε με τα δεδομένα που έχουμε.

Για τις ιδιωτικές κλινικές είπε πως πλέον θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του. Πρωτίστως, είπε, θα χρειαστούν απλές κλίνες, για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη.