Πλεύρης: Πώς θα χειρουργούν ιδιώτες γιατροί στα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ!

22-02-2022

Παρωχημένο και σκληροπυρηνικό” χαρακτήρισε το μοντέλο διαχωρισμού γιατρών μεταξύ αυτών του  ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων από ιδιώτες γιατρούς.

Στα οφέλη των ΣΔΙΤ στάθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων. «Όταν μιλάμε συνολικά για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θεωρούμε εύλογα, αφενός ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, να έχουν part-time σχέσεις με το δημόσιο σύστημα» υποστήριξε ο χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Σημειώνεται όμως ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές γιατρούς ακόμη και της ΝΔ.

Παράλληλα ο ίδιος χαρακτήρισε “οξύμωρο” το γεγονός ότι σε περιοχές της επαρχίας υπάρχουν σε μια ειδικότητα ιδιώτες γιατροί και όχι στο νοσοκομείο γιατί «ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».  Απέδωσε δε την ένσταση των γιατρών σε «ιδεοληψία».

«Το να πει, δηλαδή, κάποιος ότι ‘επειδή εγώ είμαι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θέλω να μπει ιδιώτης μέσα στο νοσοκομείο’, δεν το καταλαβαίνω», σημείωσε.

 

Πλεύρης: Πλεονεκτήματα απογευματινών χειρουργείων

Για τα απογευματινά χειρουργεία εξήγησε πως το νοσοκομείο, τις απογευματινές ώρες δεν κάνει χειρουργεία και αυτή τη στιγμή τα χειρουργεία βρίσκονται εκεί χωρίς να αξιοποιούνται.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς και τα δημόσια νοσοκομεία, είπε. Με την αξιοποίησή τους, με ιδιωτικούς όρους, από  γιατρούς, ο νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, θα είναι δυνατή η αύξηση των εισοδημάτων  τους, με εργασία εκτός ωραρίου ΕΣΥ. «Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Τώρα, θα μπορούν να τα αξιοποιούν με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ. Όπως καταλαβαίνετε, με αυτό τον τρόπο αυτομάτως θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, για να σημειώσει:

«Από τη στιγμή που θα τηρείται η πρωινή λίστα των χειρουργείων, τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορούν την πρωινή λίστα, επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα. Όλοι είναι κερδισμένοι. Οι πολίτες, το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό», τόνισε.

Όσο για τη δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα,  χρειάζεται χρόνος και σταδιακά βήματα όπως τόνισε ο υπουργός. «Ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα Υγείας» ανέφερε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι συν τον χρόνω  οι αντιστάσεις και αντιλήψεις κρατισμού θα καμφθούν με βάση το όφελος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κάλυψη των κενών. Επίσης ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τους συλλόγους.

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: “Η Ελλάδα διαθέτει το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη”

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος έκανε λόγο για «άνοιγμα του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ, την αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων (ΝΠΙΔ) για να έχουν την αναγκαία «ευελιξία» για την «αγοραία μετάλλαξη» τους και, φυσικά, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που ισχύουν από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (Ν.1397/1983)».

Ο κ. Ξανθός υπεραμύνθηκε της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και χαρακτήρισε πρόκληση το επιχείρημα περί «αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ»

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα διαθέτει «το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη (40% των συνολικών δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές)».

Βολές εξαπέλυσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αντί για « γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας και σοβαρά κίνητρα στελέχωσης τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο ΕΣΥ και το νέο Χάρτη Υγείας με «εργαλείο» τις συγχωνεύσεις ή και το κλείσιμο «μη αποδοτικών» νοσοκομείων της επαρχίας, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα υγείας».