ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ – Ζητάει εξέταση 40 μαρτύρων

16-12-2021

Αναφορά για τα ζητήματα που αφορούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID 19 κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η ΠΟΕΔΗΝ. Με την αναφορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ζητά από «τον Εισαγγελέα να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίο παρά το γεγονός, ότι από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι των διαθέσιμων κλινών, ένας σημαντικός αριθμός κλινών ανά ημέρα (από 39-58) εμφανίζεται διαθέσιμος». Στην αναφορά η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά τα στοιχεία:

Στις 11/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 705. Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 660 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 602. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 103. Κενές κλίνες: 58.

Στις 12/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 708. Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 660 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 604. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 104. Κενές κλίνες: 56.

Στις 13/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 709. Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 664 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 625. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 84. Κενές κλίνες: 39.

Παράλληλα, στην αναφορά η ΠΟΕΔΗΝ εκθέτει «με βάση επιστημονικά στοιχεία και τοποθετήσεις επιστημόνων, τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ». Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα της εισαγωγής του Μητροπολίτη Αιτωλίας στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται τις καταγγελίες «της συζύγου του 58χρονου ασθενούς, που επί σειρά ημερών παρέμενε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Αγρινίου».

Ζητά δε να ερευνηθούν, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για συγκεκριμένους «επώνυμους» ασθενείς με COVID 19, που νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ συγκεκριμένων Νοσοκομείων. Μάλιστα ζητά την εξέταση 40 μαρτύρων, ιατρών, εντατικολόγων, επιστημόνων υγείας αλλά και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι μάρτυρες «μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, που προσκομίσαμε και να δώσουν στις αρμόδιες αρχές την πραγματική εικόνα της καταστάσεως. Και ο κατάλογος των μαρτύρων, που θα προτείνουμε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».