ΠΟΕΔΗΝ: “Καλοκαίρι – κορονοϊός και ασυντήρητος ο κλιματισμός στα δημόσια νοσοκομεία” (photo)

27-05-2020

Σε καταγγελία για την ελλειπή συντήρηση των κλιματιστικών στα δημόσια νοσοκομεία προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έδωσαν στη δημοσιότητα  φωτογραφίες από πεπαλαιωμένα, σκουριασμένα και ασυντήρητα κλιματιστικά μηχανήματα στο μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου”.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου στο healthview.gr, η αιτία γι’ αυτήν την εικόνα κρύβεται στην ανεπαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και τις ελλείψεις προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες:

“Οι τεχνικές Υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από συντηρητές και χρήματα δεν υπάρχουν για να αναθέσουν καλή συντήρηση σε ιδιώτες συντηρητές. Δέστε σε τι κατάσταση είναι τα κλιματιστικά στο μαιευτικό Νοσοκομείο “Έλενας Βενιζέλου”. Σκουριασμένα. Προπολεμικά χωρίς καμία συντήρηση. Το μόνο που τηρούν εκεί από τις οδηγίες χρήσης των κλιματιστικών είναι τα ανοικτά παράθυρα. Ούτως ή άλλως δεν κλείνουν. Είναι χαλασμένα ή έχουν σπασμένα τζάμια”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οδηγίες ΕΟΔΥ και ΠΟΥ για καλή και τακτική συντήρηση των κλιματιστικών μηχανημάτων

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) της Ελλάδας έχουν εκδώσει αυστηρές οδηγίες για την καλή συντήρηση των κλιματιστικών. Βασική οδηγία, ωστόσο, για τα μέτρα προφύλαξης της διασποράς από τον νέο κορωνοϊό παραμένει η μη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων. Ειδικά στα νοσοκομεία, ωστόσο, αλλά και στη χώρα μας που τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η χρήση των κλιματιστικών είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, θα έπρεπε να γίνει από τώρα συντήρηση ή και αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων:

“Με βάσει τις οδηγίες του ΠΟΥ και ΕΟΔΥ χρειάζεστε μεγάλη προσοχή στη χρήση κλιματιστικών στα νοσοκομεία για να μην υπάρχει διασπορά του ιού από την ανακύκλωση του αέρα. Μάλιστα έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας οι οποίες δεν τηρούνται στα νοσοκομεία. Η εγκύκλιος προβλέπει συντήρηση,αλλαγή φίλτρων στα κλιματιστικά σώματα. Κανένα Νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει. Δεν προλαβαίνουν να κάνουν την ενδεδειγμένη συντήρηση λόγω κορωνοιου”, καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες: