ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις για την μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» σε ΝΠΙΔ

28-02-2023

Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» σε ΝΠΙΔ. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει για σήμερα Παναττική Στάση Εργασίας 12.00 – 15.00 και συγκέντρωση στη 13.00 στη Βουλή σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Παράλληλα, ο Ομοσπονδία καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση στις 11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «αναγνωρίζει την προσφορά των Δωρητών στη διάρκεια των Μνημονίων με τις αυστηρές περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στη Δημόσια Υγεία, αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας σε εξοπλισμό, σε ΜΕΘ, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, σε ασθενοφόρα κλπ που πραγματικά έσωσαν και σώζουν χιλιάδες ζωές ασθενών. Όμως την ευθύνη λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας έχει αποκλειστικά το κράτος. Δεν μπορεί να ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή τριών Νοσοκομείων και να μην παρεμβαίνει το Υπουργείο Υγείας. Η λειτουργία του ΕΣΥ, των Νοσοκομείων είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει πρωτοβουλίες να εκκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με χρηματοδότηση από το κράτος (όλου ή μέρους) για την κατασκευή των τριών Νοσοκομείων. Επίσης να τροποποιηθούν οι νόμοι και να λειτουργήσουν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όχι ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, τα δύο Νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Σπάρτης λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τα προβλήματα και οι δυσχέρειες που προκύπτουν σε αυτά είναι εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και όχι από τη νομική τους υπόσταση. «Είναι όμως μεγάλο και διαχρονικό κενό για το σύστημα υγείας η μη έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που είναι απαραίτητο με δεδομένο πολλά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας αναγκάζονται από την Βόρεια Ελλάδα να διακομίζονται στην Αττική για την αντιμετώπισή τους που διαθέτει τρία Παιδιατρικά Νοσοκομεία», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: με σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη διαβούλευση για πρώτη φορά από συστάσεων του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα Νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται. Αυτό συμβαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων.