ΠΟΕΔΗΝ: Με σοβαρά προβλήματα το ΕΣΥ – Αιτία πολέμου η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

05-04-2024

Με «αγωνιστική εγρήγορση» υποδέχονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απρίλη 2024. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομέια (ΠΟΕΔΗΝ), «7 Απρίλη 2024. Παγκόσμια ημέρα Υγείας με ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη Δημόσια Υγεία, αναγκάζει τους ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας παρ’ ότι δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που ανέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι βασικός πυλώνας του συστήματος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και χρησιμοποιείται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία. «Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει συνωστισμός ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων και άσκοπες διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να υπερβαίνουν το 40% των συνολικών δαπανών. «Γενεσιουργός αιτία των παθογενειών του συστήματος είναι οι χαμηλότατες Δημόσιες Δαπάνες Υγείας: βρισκόμαστε καθηλωμένοι στο 5% παρ’ ότι μεσολάβησε πανδημία η οποία ανέδειξε τις παθογένειες και τις γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες του συστήματος. Με τέτοιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο πολίτης θα βάζει το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη».

Την ίδια ώρα, σημειώνει, «ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, τη δυνατότητα να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα που θα επιφέρει προκλητή ζήτηση υπηρεσιών στο σύστημα έναντι αμοιβής, καθώς επίσης με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή». Και ενώ το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέα Πανυγειονομική Πανελλαδική κινητοποίηση με Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη 8:30πμ και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.