ΠΟΕΔΗΝ: Να αποσυρθεί η διάταξη για προσλήψεις με δελτίο παροχής στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

30-05-2024

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκαλεί η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την απόσυρση της διάταξης.

«Εντελώς αιφνιδιαστικά το υπουργείο Υγείας σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης πέρασε διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού πάσης φύσεως με δελτίο παροχής υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Είναι ομολογία αποτυχίας της πολιτικής στελέχωσης του ΕΣΥ και ταυτόχρονα ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνει ότι δυνατότητα πρόσληψης με δελτίο παροχής υπηρεσιών για γιατρούς έχουν εδώ και πολλά χρόνια τα νοσοκομεία και σε πολλές περιπτώσεις και για λοιπό προσωπικό. «Και όμως ελάχιστοι ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος και έρχονται στα νοσοκομεία.

Ως εκ τούτου, το μέτρο των προσλήψεων με μπλοκάκια δεν θα αποδώσει αφού δεν θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι και ταυτόχρονα ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις», εκτιμά η Ομοσπονδία.

Επίσης, προβλέπεται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ «να στελεχωθούν με σπουδαστές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ οι οποίοι μπορεί και να μην διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης Β΄ κατηγορίας και να εκτελούν υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «μετά τους ένστολους οι οποίοι στελεχώνουν ασθενοφόρα, καθώς επίσης και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων Υγείας, έχουμε τώρα τους εκπαιδευόμενους σπουδαστές των ΙΕΚ ΕΚΑΒ να εκτελούν διακομιδές. Υποβαθμίζεται η ποιότητα της προνοσοκομειακής περίθαλψης, αυξάνεται η επικινδυνότητα των διακομιδών εκτάκτων περιστατικών.

Μέχρι να εκπαιδευθεί, να εξειδικευτεί αυτό το προσωπικό, θα φύγει».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει να αποσυρθούν οι εν λόγω διατάξεις, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ.