Ποια αντικείμενα στην κουζίνα μας είναι οι μεγαλύτεροι διακινητές βακτηρίων;

26-12-2016
Κάθε επιφάνεια έχει έναν αριθμό βακτηρίων και μικροβίων. Άλλες επιφάνειες βέβαια έχουν περισσότερα βακτήρια από άλλες. Ποια είναι λοιπόν τα αντικείμενα μέσα στην κουζίνα μας που διασπείρουν περισσότερο τα βακτήρια; Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν σχετικές έρευνες και μας έχουν την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλυναν διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli.
Στη συνέχεια τα έκοψαν με μαχαίρια ή τα έτριψαν και στη συνέχεια με τα ίδια σκεύη, χωρίς να τα πλύνουν, διαχειρίστηκαν άλλα τρόφιμα. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Food Microbiology, έδειξαν λοιπόν πως τα μαχαίρια και οι τρίφτες μπορούν να βοηθήσουν την εξάπλωση των βακτηρίων μεταξύ των τροφίμων περισσότερο από άλλα αντικείμενα μέσα στην κουζίνα.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μαιριλιν Ερικσον και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τόσο τα μαχαίρια, όσο και οι τρίφτες, συνέβαλαν στην εξάπλωση των βακτηρίων στα άλλα τρόφιμα ενώ συγκεκριμένα είδη τροφίμων μόλυναν σε διαφορετικό βαθμό τα οικιακά σκεύη. Βουρτσάκια και αποφλοιωτές επίσης μετέφεραν τα βακτήρια μεταξύ των τροφίμων. 
 
Όπως εξήγησε η Δρ. Έρικσον «για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι οι ντομάτες έτειναν να μολύνουν περισσότερο τα μαχαίρια, συγκριτικά με τις φράουλες. Αν και δεν έχουμε απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, πιστεύουμε ότι άπαξ και ένας παθογόνος οργανισμός εισχωρήσει στο φαγητό είναι δύσκολο να απομακρυνθεί».
 
Η ερευνήτρια συμπληρώνει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα οικιακά είδη στην κουζίνα είναι ικανά να διασπείρουν τα βακτήρια και γι’ αυτό προτρέπει το καλό πλύσιμο των σκευών κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των γευμάτων. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: