Ποια είναι η ακίνητη περιουσία του ΕΣΥ που θα αξιοποιήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος

26-12-2016

Ο Υπουργός Υγείας  στη συζήτηση μετά τις  προγραμματικές δηλώσεις  του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή, έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ η οποία θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην οικονομική ανάκαμψη που σχεδιάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου.

 Ποια όμως και πόσο μεγάλη είναι αυτή η περιουσία; Ο υπουργός επικαλέστηκε έκθεση συνταγμένη από το 2006 όπου καταγράφεται όλη η περιουσία  με μεγάλη ακρίβεια. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο protothema.gr στην ιδιοκτησία του υπουργείου Υγείας βρίσκονται 2490 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 2,1 δις ευρώ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων είναι διαμερίσματα, αποθήκες καταστήματα και άλλοι χώροι που χαρακτηρίζονται από τους συντάκτες της έκθεσης ως εμπορικά αξιοποιήσιμοι. Συγκεκριμένα πρόκειται για 609 κτίρια 536 επαγγελματικοί χώροι 504 κατοικίες 498 αγροτεμάχια 319 οικόπεδα και 24 αποθήκες.

Είναι απορίας άξιο που αυτή η έκθεση παρότι βρίσκεται στα συρτάρια των υπουργικών γραφείων εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει ληφθεί υπόψη. Ακόμη και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες εποχές για τη δημόσια υγεία μόνο το 44,4% της περιουσίας αυτής  έχει εκμισθωθεί ενώ το 55,59% παραμένει εντελώς αναξιοποίητο.