Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα του υπουργείου Υγείας με την Τρόικα

26-12-2016

Το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων-δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου ενόψει της επίσκεψης της τρόικας τις επόμενες μέρες προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Βασικά θέματα αποτελουν η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τουλάχιστον πέντε κατηγορίες, αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.  Επίσης το υπουργείο θα πρέπει να απαντήσει και στο ερωτήμα γιατι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η διεύρυνση του μεριδιο των γενοσήμων, που θα πρέπει να φτάσει στο 35%

Σχετικά με το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, η Τρόικα  έχει ζητήσει τη μείωση στο 15% από το περίπου 22% που ειναι τωρα και αυτό έως το τέλος Ιουνίου, δέσμευση που αποτελεί κριτήριο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 3,3 εκατ. Ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Μάριου Σαλμά, στο Mega η ηγεσία του υπουργείου διαφωνεί με το εν λόγω μέτρο, εκτιμώντας ότι με την επίτευξη του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης θα μπορέσει να διαπραγματευτεί. “Οι φαρμακοποιοί είναι ένας από τους κλάδους που έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, από την μείωση της φαρμακευτικής ασφαλιστικής δαπάνης. O τζίρος των φαρμακείων έχει μειωθεί στο μισό , επομένως έχει μειωθεί και το κέρδος του φαρμακοποιού. Πρέπει να συζητήσουμε ξανά αν αντέχουν οι φαρμακοποιοί άλλες απώλειες στο εισόδημά τους”, ανέφερε σχετικά ο κ. Σαλμάς.

Όσον αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς, όμως προς το παρόν δεν προβλέπεται η διακίνησή τους εκτός φαρμακείων, πέρα από την κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής. Η βιομηχανία πάντως βλέπει θετικά την προοπτική απελευθέρωσης των τιμών.

Για  τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που είναι μία ακόμη από τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα, η σκέψη ειναι ο έλεγχος της δαπάνης μέσω της ελεγχόμενης συνταγογράφησης φαρμάκων αλλα και κλινικών εξετάσεων. Πιθανότατα στις επόμενες μέρες να υπάρχει άμεση εφαρμογή σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενειών.