Ποιά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου;

26-12-2016

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές αφήνει κανείς πίσω, εκτός από τις βουτιές στις παραλίες, τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά. Τη θέση όμως των ροδάκινων, των σταφυλιών, της ντομάτας και των υπόλοιπων ζαρζαβατικών, θα πάρουν τα υπέροχα φθινοπωρινά προϊόντα. Μπορεί όλοι να έχουμε στο μυαλό μας πως τίποτα δεν είναι τόσο απολαυστικό όσο ένα παγωμένο καρπούζι μία ζεστή Αυγουστιάτικη ημέρα, όμως το φθινόπωρο φέρνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Κάθε ημέρα του χρόνου, κάπου στον κόσμο είναι καλοκαίρι! Δυνητικά λοιπόν κανείς θα μπορούσε να απολαμβάνει τα αγαπημένα του σταφύλια όλο το χρόνο, με τη βοήθεια της κατάψυξης και του αεροπλάνου, που θα τα μεταφέρει από τη ζεστή Αργεντινή στην χώρα μας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, καθώς τα οφέλη των τοπικών και εποχιακών προϊόντων είναι πολλά. 

Ακαταμάχητη γεύση

Τα προϊόντα που ταξιδεύουν από μακρινές χώρες του κόσμου κόβονται νωρίτερα από την κανονική περίοδο ωρίμανσής τους, μπαίνουν στο ψυγείο για να συντηρηθούν και τελικά να φτάσουν στο σπίτι σας. Όμως, σε κάθε στάδιο της μακρινής τους διαδρομής τα ζαρζαβατικά χάνουν και λίγη από τη γεύση τους. Έχετε ποτέ αναλογιστεί πως με τον τρόπο αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν την καλή τους φήμη; Με απλά λόγια ένας ενήλικας, και ακόμη περισσότερο ένα παιδί, είναι αδύνατον να φτάσει την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη των 5 λαχανικών και φρούτων όταν αυτά είναι άγευστα! Τα φρέσκα ζαρζαβατικά αυξάνουν την πιθανότητα να φάτε περισσότερα από αυτά. 

Αμφισβητούμενη θρεπτική αξία

Τα δένδρα αποτελούν τον «ομφάλιο» λώρο που συνδέει τη γη με τα λαχανικά και τα φρούτα, εφοδιάζοντάς τα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Κόβοντας πρώιμα ένα προϊόν δεν επιτρέπεται σε αυτό να φτάσει το μέγιστο της ωρίμανσης της διατροφικής του αξίας. Συνεπώς τα τοπικά προϊόντα είναι και θρεπτικότερα! Στον αντίποδα του επιχειρήματος αυτού, βρίσκεται η άποψη πως είναι καλύτερα να φάτε ένα λαχανικό εκτός εποχής, παρά να μην το καταναλώσετε καθόλου ή να το αντικαταστήσετε με junk food. 

O νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όταν κάτι παρέχεται σε αφθονία τότε η τιμή του πέφτει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τα εποχικά προϊόντα, καθιστώντας τις εισαγόμενες επιλογές δύο ή ακόμη και τρεις φορές ακριβότερες. Επιπλέον, ενισχύοντας τους τοπικούς παραγωγούς τους δίνεται το κίνητρο να καλλιεργήσουν περισσότερα και καλύτερα τρόφιμα.

Σκεπτόμενοι το περιβάλλον

Τα χιλιόμετρα που ταξιδεύει ένα λαχανικό ή φρούτο για να φτάσει στο πιάτο σας είναι ένας δείκτης της συμβολής του στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το μέσο μεταφοράς, αλλά και η συντήρηση και η συσκευασία παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε ποιά θρεπτικά φρούτα και λαχανικά μπορείτε να απολαύσετε τους επόμενους μήνες με χαμηλότερο κόστος , στηρίζοντας την Ελληνική αγροτική παραγωγή και προστατεύοντας το περιβάλλον.

 

Λαχανικά

Φρούτα

Αγκινάρα, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, πιπεριές, πράσο, ραπανάκια, σπανάκι, φασολάκια.

 Αχλάδια, δαμάσκηνα, λεμόνι, λωτός, μανταρίνια, πορτοκάλια, μήλα, ρόδι, σταφύλι.

Διαβάστε όλο τον πίνακα με τα εποχικά προϊόντα της Greenpeace πατώντας εδώ.

 Βάλτε τις σωστές βάσεις στη φθινοπωρινή σας διατροφή επιλέγοντας τοπικά!

 Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com