Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε με τα προφυλακτικά;

26-12-2016
Το προφυλακτικό δεν μας προφυλάσσει μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μας προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Αυτό δεν γίνεται πάντα. Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που κάνουμε στη χρήση του προφυλακτικού;
 
Ερευνητές από το Ίδρυμα Μελέτη του Σεξ, του Φύλου & της Αναπαραγωγής Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ανέλυσαν όλες τις μελέτες για τα λάθη με τα προφυλακτικά που έχουν διεξαχθεί από το 1995 έως σήμερα.
Ήταν 50 μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε 14 χώρες. Κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Σκοπός τους ήταν  να βρουν τι κάνουμε λάθος με τα προφυλακτικά.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Sexual Health», έδειξαν πως πολλοί άντρες τοποθετούν το προφυλακτικό έτσι ώστε δεν αφήνουν χώρο στην άκρη του για να χωρέσει το σπέρμα. Άλλοι δεν το ελέγχουν πριν το βάλουν για να δουν εάν είναι γερό.
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν το προφυλακτικό χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι κατά 98% αποτελεσματικό στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κύησης. Υπάρχουν ακόμα όμως ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ποσοστό 15% .
 
Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται είναι η χρήση τους μετά την έναρξη της ερωτικής επαφής και λίγο πριν από την εκσπερμάτωση. Κάτι που κάνει από το 17% έως το 51,1% των εθελοντών. 
Αυτή η τακτική βέβαια δεν μας προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι η ανταλλαγή σωματικών υγρών γίνεται σε όλη τη διάρκεια του σεξ κι όχι μόνο με την εκσπερμάτωση.
 
Το 25,3% των ερωτηθέντων είπαν πως ξετυλίγουν το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσουν στο πέος, αντί να το ξετυλίξουν πάνω τους ενώ σχεδόν οι μισοί το εφαρμόζουν δίχως να αφήνουν χώρο στην άκρη του για το σπέρμα. Το 75% των ανδρών και το 82% των γυναικών είπαν πως ποτέ δεν ελέγχουν ποτέ το προφυλακτικό πριν τη χρήση του.
 
Ποια είναι ακόμα μερικά λάθη;
 
– Το 44,7% είπε πως βγάζουν το προφυλακτικό πριν τελειώσει η συνουσία.
– Το 48,1% των γυναικών και το 41,6% των ανδρών δεν βγάζουν τον αέρα από την άκρη του προφυλακτικού.
– Το 30,4% των ερωτηθέντων γυρνάνε το προφυλακτικό ανάποδα και το ξανατοποθετούν.
– Το 11,2% των ανδρών αρχίζουν την ερωτική πράξη με μισοξετυλιγμένο το προφυλακτικό στο πέος τους.
– Το 11,2% ανοίγει την συσκευασία του προφυλακτικού με ψαλιδάκια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, κινδυνεύοντας έτσι να το τρυπήσουν χωρίς να το καταλάβουν
– Το 16% έως 25,8% ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό. Αυτό μπορεί να το κάνει να “σπάσει”.
– Το 3,3% των ερωτηθέντων είπαν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο φορές το προφυλακτικό σε κάθε ερωτική πράξη.
– Το 19,1% των ερωτηθέντων αποθηκεύουν τα προφυλακτικά σε συνθήκες εκτός των συστάσεων που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.
 
Τι μπορεί όμως να προκαλέσει μια λάθος χρήση του προφυλακτικού;
– Το 40,7% των ερωτηθέντων είπαν πως τους έχει συμβεί να σπάσει το προφυλακτικό στη διάρκεια του σεξ.
– Το 19,3% είπαν πως έχει γλιστρήσει το προφυλακτικό στη διάρκεια του σεξ και έχει βγει από τη θέση του.
– Το 7,6% των ανδρών και το 12,5% των γυναικών είπαν πως τους έχει συμβεί να υπάρξει διαρροή σπέρματος από το προφυλακτικό.