Ποιές διατροφικές συνήθειες γκριζάρουν τα μαλλιά;

26-12-2016

Τα μαλλιά μεγαλώνουν μέσα σε μικροσκοπικούς θύλακες στους οποίους διοχετεύονται συνεχώς τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Κάθε άνθρωπος έχει περισσότερους από 100.000 θύλακες, που λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Το αρχικό χρώμα της τρίχας είναι άσπρο και οι καστανές, κόκκινες, ξανθές και λοιπές αποχρώσεις οφείλονται στην παραγωγή της χρωστικής μελανίνης. Μία από τις βασικότερες υποθέσεις για το γκριζάρισμα των μαλλιών λέει πως με την πάροδο των ετών η παραγωγή της μελανίνης μειώνεται. Εκτός από την ηλικία, τα γονίδια και ο τρόπος ζωής ενδέχεται να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες.

Η υγεία των μαλλιών συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της διατροφής, καθώς όπως περιγράψαμε και παραπάνω τα θρεπτικά συστατικά ταξιδεύουν από το πιάτο σας, στο στομάχι και από εκεί στους θύλακες. Οι πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δομή των μαλλιών, οι  βιταμίνες Β και ο σίδηρος για το μεγάλωμα, η βιταμίνη C για την αντοχή, η βιταμίνη Ε  για τη γενικότερη υγεία και τα καλά πολυακαόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά για  τη λάμψη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα συστατικά τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν το γκριζάρισμα των μαλλιών. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να μάθετε σε ποιές τροφές κρύβονται αυτά, αλλά και πως μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας.

Ψευδάργυρος: Ιχνοστοιχείο το οποίο συναντάμε στο κόκκινο κρέας, στο σουσάμι, στις φακές και στα οστρακοειδή. Κρατά καταλυτικό ρόλο στην εκτέλεση πολλών αντιδράσεων στον οργανισμό, ενώ σημαντικές ποσότητες αυτού φαίνεται πως συγκεντρώνονται στα μαλλιά. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για τον ψευδάργυρο ανέρχεται στα 8mg για τις ενήλικες γυναίκες και 11mg για τους ενήλικους άνδρες. Μία παλάμη όστρακα (90 γραμμάρια, 75mg ψευδαργύρου) είναι υπεραρκετή για να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες. Στο κόκκινο κρέας θα βρούμε 5- 7mg του ιχνοστοιχείου ανά μερίδα των 90 γραμμαρίων, ενώ 1- 2 mg περιέχονται σε μία μερίδα οσπρίων (μισό φλιτζάνι) ή 10 ξηρούς καρπούς.

 

Πηγή εικόνας: www.healthbeckon.com

Χαλκός: Ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την αξιοποίηση του σιδήρου στον οργανισμό και στην παραγωγή μελανίνης. Πέρα από το χρώμα, ο χαλκός πιθανά επηρεάζει και την ποιότητα των μαλλιών. Τον συναντάμε στο συκώτι, στα όστρακα, στους ξηρούς καρπούς, στα αποξηραμένα φρούτα, στη σοκολάτα, στις φακές και στα μανιτάρια. Η ΣΗΠ για τον χαλκό είναι 900mg για τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες, ενώ 30 γραμμάρια μαγειρεμένο συκώτι δίνουν 4,000mg του ιχνοστοιχείου, 6 όστρακα 2,500mg, 10 ξηροί καρποί 300- 400mg, και ένα κομμάτι σοκολάτα 200mg.

 

Πηγή εικόνας: www.draxe.com

Φρούτα και λαχανικά: Ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς φυσικής γήρανσης του σώματος είναι το οξειδωτικό στρες. Δηλαδή η αδυναμία εξουδετέρωσης οξειδωτικών βλαβερών παραγόντων που προκύπτουν είτε από καθημερινές συνήθειες, όπως η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα ή το άγχος,  είτε από τις φυσιολογικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πληθώρα φυτοθρεπτικών συστατικών και βιταμινών που περιορίζουν τις βλάβες  τις οποίες προκαλεί το οξειδωτικό στρες (αντιοξειδωτικά), επιβραδύνοντας έτσι το γκριζάρισμα των μαλλιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ενώ για μέγιστα οφέλη αγγίξτε τις 10 μερίδες από φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα (κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα, μωβ, άσπρα). Διαβάστε περισσότερα για τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά εδώ.

 

Βάλτε ποικιλία στη διατροφή σας και προστατέψετε το χρώμα των μαλλιών σας.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. FDA. ODS. Zinc. Fact Sheet For Health Professionals. Last accessed 6/1/2016.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

2. OSU. Linus Pauling Institute. Copper. Last accessed 6/1/2016.

http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/copper

3. Jensen GL, Binkley J. Clinical manifestations of nutrient deficiency. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2002 Sep-Oct;26(5 Suppl):S29-33.

4. Mahan LK, Escott-Stump S. Krause’s Food & Nutrition Therapy: 12th Edition. Missouri: Saunders Elsevier.