Ποιές είναι οι κύριες αιτίες θανάτου μετά το μπάι πας και το στεντ

26-12-2016

Το μπαι πας και η τοποθέτηση στέντ είναι πλέον επεμβάσεις ρουτίνας. Εκατομμύρια τέτοιες γίνονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. Λύνουν πάντα όλα τα καρδιακά προβλήματα μια και καλή. Όχι. Ποιες είναι λοιπόν οι αιτίες που κάποιος ασθενής μπορεί να χάσει τη ζωή του μετά από μια τέτοια επέμβαση;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και από την Κλινική Mayo στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν την μελέτη SYNTAX. Μια διεθνή έρευνα για αφορά ασθενείς με πολλαπλές στενώσεις των αρτηριών της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες, στέλεχος).

Η μελέτη αυτή προσδιόρισε για πρώτη φορά τις αιτίες που χάνονται ανθρώπινες ζωές την πρώτη πενταετία ύστερα από εγχείρηση bypass ή εμφύτευση stent (μπαλονάκι).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, JACC έδειξαν πως από τους 1.800 ασθενείς που μελετήθηκαν, οι 97 έχασαν τη ζωή τους μετά από την εγχείριση bypass και οι 123 ύστερα από την αγγειοπλαστική.

Μετά το bypass οι κύριες αιτίες θανάτου ήταν κατά σειρά η καρδιακή ανεπάρκεια, οι θανατηφόρες αρρυθμίες και ακολουθούσε το έμφραγμα σε χαμηλό ποσοστό (4,1%). Αντίθετα, στους θανάτους ύστερα από εμφύτευση stent πρώτη αιτία ήταν το έμφραγμα με ποσοστό 29,3%, περιλαμβανομένων και των θρομβώσεών του, δηλαδή έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι με την εγχείρηση bypass. Μάλιστα, η διαφορά στη σχετιζόμενη με το έμφραγμα θνησιμότητα παρατηρήθηκε πρωτίστως στους διαβητικούς και στους ασθενείς με στενώσεις σε τρεις αρτηρίες.

Οι διαφορές αυτές επιβεβαιώνουν καταρχήν ότι αποτελεί σοβαρό ιατρικό λάθος να επιχειρείται για προληπτικούς λόγους εμφύτευση stent, ιδιαίτερα στους διαβητικούς. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφύτευσή του σε αυτούς τους ασθενείς εν ψυχρώ, δηλαδή δίχως να έχουν συμπτώματα, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και σχετίζεται με τριπλάσια θνητότητα συγκριτικά με τους μη διαβητικούς.

Επιπλέον, οι διαφορές της νέας μελέτης αποδεικνύουν ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως με οποιαδήποτε επέμβαση στον ασυμπτωματικό άρρωστο μπορεί να προλάβει το έμφραγμα ή άλλες σοβαρές επιπλοκές. Ο κόσμος – ειδικοί και μη – πρέπει να καταλάβει ότι ο βαθμός της στένωσης στις αρτηρίες της καρδιάς δεν είναι η κύρια αιτία του εμφράγματος. Η κύρια αιτία είναι οι θρομβώσεις των στεφανιαίων αρτηριών και αυτές είναι που πρέπει να αποτραπούν.

Η νέα αυτή έρευνα επιβεβαιώνει όλες τις μέχρι σήμερα επιμέρους μελέτες που υποστηρίζουν ότι η στεφανιαία νόσος αντιμετωπίζεται με θεραπεία και επέμβαση μόνον όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που αναλυτικά αναγράφονται στις κατευθυντήριες οδηγίες.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αφού στην χώρα μας εν υπάρχουν δεδομένα για το πόσες επεμβάσεις γίνονται και ποια είναι η τύχη των αρρώστων σε μια πενταετία ή δεκαετία.