Ποιο είναι το πιο μολυσμένο αντικείμενο στην κουζίνα μας;

26-12-2016
Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στην κουζίνα μας που μπορούν να γίνουν εστίες μικροβίων. Κάποια όμως πιο πολύ από άλλα. Μαχαιροπίρουνα, νεροχύτης, ταψιά, ποτήρια… Ποιο αντικείμενο είναι λοιπόν αυτό που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία μολύνσεως στην κουζίνα μας;
 
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Kansas στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Έτσι, έκαναν ένα πείραμα. Ζήτησαν από 123 ανθρώπους να κάνουν μια συνταγή σε κουζίνα του Πανεπιστημίου, με βάση είτε το κοτόπουλο είτε το μοσχαρίσιο κρέας και μια σαλάτα. 
Οι ειδικοί είχαν βάλει ορισμένα μη βλαβερά βακτήρια στο κρέας και το κοτόπουλο με σκοπό να δουν σε ποιο αντικείμενο της κουζίνας θα μεταφερθούν περισσότερο μέχρι να τελειώσει το μαγείρεμα.
 
Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε πως οι πετσέτες της κουζίνας είναι τελικά η μεγαλύτερη πηγή και ο μεγαλύτερος μεταφορέας βακτηρίων και μικροβίων στην κουζίνα μας. Κι αυτό γιατί σκουπίζουμε συχνά τα χέρια μας με αυτές όταν μαγειρεύουμε.
Ακολουθεί το κινητό που μπορεί να πιάνουμε την ώρα που μαγειρεύουμε
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Jeannie Sneed είπε πως ορισμένοι είχαν πιάσει την πετσέτα της κουζίνας για να σκουπιστούν πριν πλύνουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι. Αυτό είναι που καθιστά και μεγάλη πηγή βακτηρίων.
Τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες άφησαν επίσης βακτήρια στην βρύση του νεροχύτη, στην πόρτα του ψυγείου και του φούρνου αλλά και στο καλαθάκι με τα σκουπίδια.