Ποιο τρόφιμο βοηθά να ανακουφίσετε την ημικρανία;

24-07-2019

Τα αίτια της ημικρανίας δεν είναι απολύτως γνωστά, εκείνα όμως που είναι βέβαια είναι τα δυσάρεστα συμπτώματα, που τη συνοδεύουν. Ναυτία, έμετος, ευαισθησία στο φως ή στους ήχους και έντονη κόπωση, είναι μερικά μόνο από αυτά. Άνδρες και γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών βρίσκονται σε μεγαλύτερο “κίνδυνο”, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό ημικρανιών στην οικογένεια. Τι μπορεί όμως να προκαλέσει την ημικρανία; Από ένα απλό ερέθισμα του περιβάλλοντος, μέχρι το στρες, οι έντονες μυρωδιές, οι γυναικείες ορμόνες, τα προβλήματα ύπνου καθ’ως και συγκεκριμένα φαγητά.

Ο τρόπος αντιμετώπισης μία κρίσης ημικρανίας περιλαμβάνει φαρμακευτικές προσεγγίσεις, αλλά και εναλλακτικές μεθόδους. Σε εκείνες ανήκει και η διατροφή, που όπως φαίνεται παίζει σημαντικό ρόλο. Είτε αποφεύγοντας συγκεκριμένες τροφές, είτε προτιμώντας κάποιες άλλες. Σε πρόσφατη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η πρόσληψη ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), ενδέχεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση της ημικρανίας.

Ποια τροφή είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη;

Μία από τις πλουσιότερες σε ριβοφλαβίνη τροφές είναι το γάλα! Περίπου 2 με 3 μεγάλα ποτήρια γάλα την ημέρα αντιστοιχούν σε 2 με 2,5 μιλιγραμμάρια (mg) της πολύτιμης βιταμίνης. Η δόση αυτή φαίνεται πως αναστέλλει τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών. Μάλιστα, είναι καλύτερο να την εξασφαλίζει κανείς από τη διατροφή, σε σύγκριση με τα συμπληρώματα διατροφής. Όμως, το γάλα περιέχει και άλλα διατροφικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο έχει μεγαλύτερη εφαρμογή σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Άλλες διατροφικές πηγές της ριβοφλαβίνης είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, ο σολομός, η σόγια, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. 

Καλές διατροφικές συνήθειες για την ανακούφιση της ημικρανίας

Τα διατροφικά συστατικά δίνουν ενέργεια στο σώμα και ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Για το λόγο αυτό οι καθημερινές επιλογές κάνουν τη διαφορά!

  • Εντοπίστε, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, τρόφιμα που προκαλούν εξάρσεις των συμπτωμάτων. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα γεύματα και τα συμπτώματά σας.
  • Αποφύγετε τρόφιμα μακράς ωρίμανσης, όπως τυριά και κονσέρβες, τα οποία περιέχουν τυραμίνη. Η τελευταία αποτελεί μία από τις ουσίες που ερεθίζει το νευρικό σύστημα.
  • Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ίσως χρειαστεί να αποκλείσετε εντελώς από την καθημερινότητά σας ροφήματα που την περιέχουν.
  • Προσπαθήστε να κάνετε αρκετά μικρά και συχνά γεύματα, για να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα της ενέργειάς σας.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες του χρόνου.
  • Διατηρείστε ένα υγιές βάρος, ισορροπώντας μεταξύ διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.
  • Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση όπως τα καλά ωμέγα 3 των ψαριών και των ξηρών καρπών, τα λαχανικά και τα φρούτα.
  • Μην καταναλώνετε αλόγιστα συμπληρώματα διατροφής, όπως σύμπλεγμα βιταμινών Β και Συνένζυμο Q10, των οποίων η δράση δεν είναι αποδεδειγμένη.

Πριν καταφύγετε στη λύση της  φαρμεκευτικής αγωγής για την ανακούφιση της ημικρανίας, δοκιμάστε να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες, ξεκινώντας από τη διατροφή.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
American Migraine Foundation. Migraine and Diet. Accessed 24/7/2019.
https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/migraine-and-diet/
Slavin M. Intake of riboflavin (Vitamin B2) and the occurrence of migraine: a cross-sectional analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2004 Database. Presented at: 2019 American Headache Society Annual Meeting; July 11-14, 2019; Philadelphia, PA. Abstract 682399.
Today’s Dietitian. By Karen Appold. Migraine Headaches — Here’s How to Identify Food Triggers and Reduce Debilitating Symptoms . Vol. 14 No. 11 P. 14