Ποιος είναι ο κίνδυνος από τα κινητά για την υγεία;

26-12-2016
Όταν σκεφτόμαστε για τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρήση των κινητών στην υγεία μας τα πρώτα δυο πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι η ακτινοβολία και τα μάτια μας. Νέα έρευνα όμως μας δίνει άλλη μια. Τα βακτήρια που υπάρχουν επάνω σε αυτά.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Βρετανία έκαναν ένα πείραμα. Έβαλαν εθελοντές να αγγίξουν τα smartphones τους σε έναν μέσον ανάπτυξης βακτηρίων που βρίσκεται μέσα σε τρυβλία (ή δίσκους) Πέτρι. Ο δίσκος Πέτρι είναι το ρηχό, κυλινδρικό, πλαστικό ή γυάλινο «πιατάκι» μέσα στο οποίο γίνονται οι καλλιέργειες των βακτηρίων στα εργαστηριακά επιστημονικά πειράματα, ενώ το μέσον ανάπτυξης βακτηρίων είναι μία αβλαβής για το κινητό ουσία που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που αγγίζει.
Έπειτα από τρεις ημέρες ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Simon Park και οι φοιτητές τους εξέτασαν τους δίσκους για να δουν ποια βακτήρια έχουν αναπτυχθεί.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε αρκετά κινητά βρέθηκε ο επικίνδυνος χρυσίζων σταφυλόκοκκος.  Ένα βακτήριο αυτό το φένει το 20% του γενικού πληθυσμού στην μύτη και στο δέρμα του και ποτέ δεν αρρωσταίνει. Αν, όμως, δημιουργηθεί μία μικρή πληγή στο δέρμα, το βακτήριο μπορεί να την μολύνει και να προκαλέσει λοίμωξη
 
Ένα άλλο βακτήριο που εντοπίστηκε είναι ο βάκιλος mycoides, ο οποίο κανονικά υπάρχει στο χώμα και προφανώς φτάνει έως τα κινητά μέσω των άπλυτων χεριών.
 
Όπως είπε ο Δρ. Park, «τα κινητά τηλέφωνα φιλοξενούν την ιστορία των προσωπικών και σωματικών επαφών μας με άλλους ανθρώπους, χώρους και αντικείμενα» και προσέθεσε πως τα ευρήματα αυτά δείχνουν με ακρίβεια με πόσα μικρόβια ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά.