Ποιος έκανε την επιθεωρήτρια να κλάψει;

26-12-2016

Αλλιώς τα είπε ο υπουργός Υγείας και αλλιώς τα περιέγραψε ο πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Κέρκυρας, κ. Αντώνης Γεωργόπουλος τα όσα διαδραματίστηκαν στις 17/10  στο νοσοκομείο της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια ελέγχου του σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με τον κο Γεωργόπουλο ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας κανείς δεν κλείδωσε την επιθεωρήτρια σε κανένα γραφείο, κανείς δεν την εμπόδισε να κάνει τη δουλειά, ούτε την έκανε να κλάψει εκτός από τον κο Γεωργιάδη, ο οποίος την απειλούσε με παραίτηση εάν δεν ολοκλήρωνε τον έλεγχο. Έτσι τουλάχιστον είπε ο κος Γεωργόπουλος, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά “εμείς τον θέλουμε τον έλεγχο, θέλουμε να μας τσακίσουν στον έλεγχο, για να αναδειχθούν τα τεράστια ελλείμματα με τα οποία λειτουργεί το νοσοκομείο της Κέρκυρας και να καταλάβετε την αγανάκτησή μας”. Ο κος Γεωργόπουλος παρά το ότι ήταν πολύ ακριβής και περιγραφικός σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, όσον αφορά στο συγκεκριμένο συμβάν οι απαντήσεις του κάποιες στιγμές ήταν ασαφείς κάνοντας τους δημοσιογράφους να επαναλαμβάνουν τις ίδιες ερωτήσεις προσπαθώντας να διαμορφώσουν γνώμη για ότι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μέρα στην Κέρκυρα.

Η αγανάκτηση δικαιολογημένη!

«Ο κόσμος, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι» επαναλάμβανε ο κος Γεωργόπουλος. Και όντως έχουν κάθε δίκιο να είναι αγανακτισμένοι όταν 10.000 Κερκυραίοι κάθε  χρόνο φεύγουν για να νοσηλευθούν είτε στα Γιάννενα είτε στην Αθήνα. Τραγική μάλιστα ήταν και η αποκάλυψη που έκανε ο κος Γεωργόπουλος, σχετικά με τρία μωρά που πέθαναν αφού δεν υπάρχει μονάδα νεογνολογίας και ήταν αδύνατη λόγω κακοκαιρίας η μεταφορά τους σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Επίσης άφωνους άφησε τους δημοσιογράφους ο κος Γεωργόπουλος όταν έλεγε ότι οι γυναίκες γεννούν σε ένα θάλαμο που έχει μετατραπεί σε αίθουσα τοκετού ενώ στις καισαρικές χρησιμοποιούν μία από τις δύο αίθουσες χειρουργείου που λειτουργούν όταν κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούσαν 6. Ακόμη πολλές φορές το χειμώνα δεν έχουν καν ζεστό νερό!

Και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που έκανε 14 χρόνια για να φτιαχτεί, εκτινάζοντας τον προϋπολογισμό από 14 εκατομμύρια σε 87εκατομμύρια ευρώ. Σε ένα νοσοκομείο που ο μαγνητικός τομογράφος, που στοίχισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, (ο ιδιώτης τον πήρε με 700.000) είναι ανενεργός, ο μαστογράφος λειτουργεί ευκαιριακά  και ο αξονικός τομογράφος επίσης δε λειτουργεί γιατί χρειάζεται μία επισκευή που στοιχίζει 83.000 ευρώ και δεν εγκρίνεται.

Και δεν είναι μόνο αυτά! Το νοσοκομείο δεν έχει ογκολόγο, δεν έχει δερματολόγο και υπάρχει μία μόνο νοσηλεύτρια για το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Στο νοσοκομείο εργάζονται αυτή τη στιγμή 430 άνθρωποι στους οποίους οφείλονται 3.500 μέρες σε άδειες ενώ έχουν δύο χρόνια να πάρουν ρεπό.

Δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια;

Περιγράφοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας ο κος Γεωργόπουλος είπε ότι «οι επιθεωρητές ήταν άψογοι μεν, εκτελούσαν όμως εντεταλμένη υπηρεσία δε». Και ενώ είχε γίνει έλεγχος και είχαν περάσει από 10 κλινικές και αρνούνταν να καταγράψουν τα προβλήματα του νοσοκομείου που τους παρουσίαζε το κλιμάκιο των γιατρών που τους συνόδευε, οι επιθεωρητές έδειξαν δυσαρέσκεια μόνο όταν διαπίστωσαν ότι δύο γιατροί δε βρίσκονταν στις θέσεις τους εκείνη τη στιγμή. Δικαιολογημένα μάλιστα όπως είπε ο πρόεδρος των γιατρών, αφού ο ένας είχε πάει να κάνει μία επίσκεψη σε ασθενή και ο άλλος είχε πάει για φαγητό. Η δυσαρέσκεια των επιθεωρητών εξόργισε τους εργαζόμενους με συνέπεια κάποιες λεκτικές διενέξεις, σε καμία περίπτωση όμως δεν έφτασαν τα πράγματα στους προπηλακισμούς και στην κλίμακα αυτή που περιγράφηκε από τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Τώρα όσο για το ποιος φώναξε την αστυνομία, αυτό που διαβεβαίωσε ο κος Γεωργόπουλος είναι ότι δεν τη φώναξε ο διοικητής, ούτε οι γιατροί ούτε όμως και η επιθεωρήτρια. Η επιθεωρήτρια τηλεφώνησε μόνο στον προιστάμενό της, τον κο Μιχάλη Σαμπατακάκη. Μάλιστα όπως είπε ο κος Γεωργόπουλος αυτά που λέει τα επιβεβαιώνει και το πόρισμα της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, κ. Δημήτρης Βαρνάβας που ήταν παρών στη συνέντευξη παίρνοντας το λόγο, είπε ότι «το Σώμα των Επιθεωρητών αποτελεί το βραχίονα του υπουργού και ότι οι προσβλητικοί έλεγχοι που διενεργούν γίνονται προκειμένου να βγάλουν τους γιατρούς ρεμπεσκέδες ενώ ποτέ κανένα πόρισμα του ΣΕΥΥΠ δεν έχει καταφέρει να σταθεί στο δικαστήριο».

Στην ερώτηση του Healthview γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας τη στιγμή που όπως διατείνεται ο κ. Γεωργιάδης έχουν γίνει 40 έλεγχοι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας που έχουν επίσης προβλήματα, ο κος Γεωργόπουλος απάντησε «Ίσως να εξηγείται από το γεγονός ότι στην Κέρκυρα η αριστερά είναι 60%».

Αυτό φυσικά δε μπορεί να είναι μια ικανοποιητική εξήγηση όμως ακόμη και αν βγει το πόρισμα της ΕΔΕ και μάθουμε ποιος έκανε την επιθεωρήτρια να κλαίει ουδόλως σημασία έχει, τη στιγμή που στην Κέρκυρα μπορεί να χαθεί ένα μωρό επειδή η μητέρα του είχε την ατυχία να το γεννήσει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.