ΠΟΛ ΓΚΡΙΝΓΚΑΡΝΤ

Paul Greengard
11-04-2021

Ο Πολ Γκρίνγκαρντ (11 Δεκεμβρίου 1925 – 13 Απριλίου 2019) ήταν Αμερικανός νευροεπιστήμονας, γνωστός για τις μελέτες του αναφορικά με τη μοριακή και κυτταρική λειτουργία των νευρώνων. Το 2000 τιμήθηκε, μαζί με τους Άρβιντ Κάρλσον και Έρικ Ρ. Κάντελ, με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη μεταγωγή ερεθισμάτων στο νευρικό σύστημα»

Ο Γκρίνγκαρντ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν γιος του κωμικού Μπέντζαμιν Γκρίνγκαρντ και της συζύγου του Περλ, το γένος Μάιστερ. Αδελφή του ήταν η επίσης ηθοποιός Αϊρήν Κέιν, που αργότερα έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το ψευδώνυμο Κρις Τσέις. Η μητέρα τους πέθανε στη γέννα του Πωλ και ο πατέρας τους πραγματοποίησε δεύτερο γάμο το 1927.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πωλ υπηρέτησε στο Ναυτικό ως τεχνικός ηλεκτρονικών αποσπασμένος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, εργαζόμενος πάνω σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποιήσεως κατά των Ιαπώνων καμικάζε. Μετά το τέλος του πολέμου σπούδασε στο Κολέγιο Χάμιλτον, στο Κλίντον (Νέα Υόρκη), από όπου αποφοίτησε το 1948 με πτυχίο φυσικομαθηματικών.