ΠΟΛ ΜΠΕΡΓΚ

Paul Berg
29-06-2021

Ο Πολ Μπεργκ (30 Ιουνίου 1926 – ) είναι Αμερικανός βιοχημικός και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ήταν ο αποδέκτης του Βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1980, μαζί με τους Walter Gilbert και Frederick Sanger. Το βραβείο αναγνώρισε τη συμβολή τους στη βασική έρευνα που αφορά τα νουκλεϊκά οξέα. Ο Berg έλαβε την προπτυχιακή του εκπαίδευση στο Penn State University, όπου ειδικεύτηκε στη βιοχημεία.

Έλαβε το διδακτορικό του στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve το 1952. Ο Μπεργκ εργάστηκε ως καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, εκτός από το ότι υπηρέτησε ως διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Γενετικής Ιατρικής Beckman. Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, ο Μπεργκ τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης το 1983 και το Μετάλλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ιατρικής το 1986. Ο Μπεργκ είναι μέλος του Συμβουλίου Χορηγών για το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων.

Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών, ο Μπεργκ πέρασε δύο χρόνια (1952–1954) ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Κυτταροφυσιολογίας στην Κοπεγχάγη της Δανίας και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και πέρασε επιπλέον χρόνο το 1954 ως υπότροφος στην έρευνα για τον καρκίνο με το Τμήμα Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Εργάστηκε με τον Άρθουρ Κόρνμπεργκ, ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Ο Μπεργκ εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στο Clare Hall του Cambridge.

Ήταν καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον από το 1955 έως το 1959. Μετά το 1959, ο Μπεργκ μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου δίδαξε βιοχημεία από το 1959 έως το 2000 και υπηρέτησε ως διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Γενετικής Ιατρικής Beckman από το 1985 έως το 2000. Το 2000 αποσύρθηκε από τις διοικητικές και διδακτικές του θέσεις, συνεχίζοντας να δραστηριοποιείται στην έρευνα.

Ο Μπεργκ τιμήθηκε με το μισό του Βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1980, ενώ το άλλο μισό μοιράστηκε από τους Walter Gilbert και Frederick Sanger. Ο Μπεργκ αναγνωρίστηκε για «τις θεμελιώδεις μελέτες του στη βιοχημεία των νουκλεϊκών οξέων, με ιδιαίτερη σχέση με το ανασυνδυασμένο DNA», ενώ ο Sanger και ο Gilbert τιμήθηκαν για «τη συμβολή τους σχετικά με τον προσδιορισμό των αλληλουχιών βάσεων στα νουκλεϊκά οξέα».