ΠΟΛ ΤΖΟΛ

Paul Zoll
12-11-2021

Ο Πολ Τζολ (15 Ιουλίου 1911 – 5 Ιανουαρίου 1999) ήταν Εβραίος Αμερικανός καρδιολόγος και ένας από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη του τεχνητού καρδιακού βηματοδότη και του καρδιακού απινιδωτή. Αποφοίτησε από το Boston Latin School το 1928.

Ο Τζολ κατάφερε να αποτρέψει τις απειλητικές για τη ζωή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και να αποκαταστήσει την αποτελεσματική καρδιακή δράση σε θύματα που επρόκειτο να πεθάνουν από ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Πέτυχε αυτά τα κατορθώματα με την εφαρμογή έμμεσων και άμεσων ηλεκτρικών σοκ που αποκατέστησαν τον καρδιακό ρυθμό που συντηρούσε τη ζωή. Λόγω των μεθόδων του, τον αποκαλούν «Ο Πατέρας της Σύγχρονης Καρδιοθεραπείας». Ακόμα και σήμερα υπάρχει ένας ετήσιος απολογισμός περίπου 450.000 αιφνίδιων θανάτων από αρρυθμίες μόνο στις ΗΠΑ. Ο Τζολ ήταν πρωτοπόρος με μια πανοραμική ευρυγώνια άποψη των αναγκών των ασθενών του που προέκυψε από το γραφείο του και το ιατρείο του νοσοκομείου δίπλα στο κρεβάτι.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τζολ μοίρασε εξίσου τον χρόνο του μεταξύ κλινικής φροντίδας και έρευνας στο εργαστήριό του. Τα πρώτα του ορόσημα στον κόσμο οδήγησαν σε αλλαγές παραδειγμάτων στην καρδιακή φροντίδα. Το καθένα συμμορφώθηκε με τα επιστημονικά πρότυπα “χρυσού” με καλά τεκμηριωμένα λεπτομερή δημοσιευμένα δεδομένα εργαστηριακών πειραμάτων και αποτελεσμάτων σε ασθενείς που επαναλήφθηκαν από ανεξάρτητους ερευνητές. Μεταξύ αυτών των ορόσημων είναι η βηματοδότηση της επιφάνειας του θώρακα μιας σπασμένης καρδιάς το 1952. εγκατάσταση ενός αυτοδύναμου μακροχρόνιου βηματοδότη Zoll-Belgard-Electrodyne σε ένα παιδί το 1960. Η νέα συσκευή ξεκίνησε μια μικρή εταιρεία που έγινε γνωστή ως Zoll Medical Corporation.

Ο Τζολ ανέπτυξε μεθόδους εφαρμογής ηλεκτρικών σοκ στην επιφάνεια του θώρακα που διεγείρουν την καρδιά μέσα. Όταν η καρδιά της πρώτης κλινικής επιτυχίας του έπαψε να χτυπά επειδή το εγγενές σήμα του ερεθίσματος απέτυχε, ο Τζολ έσωσε τον άνδρα αντικαθιστώντας μια σειρά θωρακικών σοκ που παρήχθη από έναν πειραματικό βηματοδότη δανεισμένο από τον Otto Krayer του Τμήματος Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Τον επόμενο χρόνο συνεργάστηκε με τον Alan Belgard, τον επικεφαλής ηλεκτρολόγο μηχανικό και συνιδιοκτήτη της Electrodyne Company, για να αναπτύξει έναν αποτελεσματικό βηματοδότη στην επιφάνεια του θώρακα για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Paul. Αυτή η συνεργασία έγινε μακροχρόνια καθώς μαζί ανέπτυξαν βηματοδότες θωρακικής επιφάνειας μοντέλου παραγωγής, μόνιτορ κλινικού συναγερμού καρδιακού ρυθμού, απινιδωτές επιφάνειας θώρακα, αυτόματους βηματοδότες καρδιακού μόνιτορ και αυτοδύναμους βηματοδότες μακροχρόνιας εμφύτευσης.