«Πόλεμος» υπουργείου Υγείας – Διαγνωστικών: Claw back και ποιοτικά κριτήρια πυροδοτούν την αντιπαράθεση – Σε απεργίες ο κλάδος

18-07-2022

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών φορέων παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια διαμαρτύρονται για το claw back ενώ αντιδρούν και στην καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων για την αποζημίωσή τους. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του με συγκεκριμένες ενέργειες προχώρησε στη μείωση του claw back ενώ δίνει και παράταση τριών μηνών για την προσαρμογή στα νέα κριτήρια.

Πιο αναλυτικά, με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προσθέτει άλλα 15 εκ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό και η συνολική αύξηση αυτού θα φθάσει τα 55 εκ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή. Επιπλέον η είσπραξη του claw back και για το ετος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.

Αντίστοιχα, τα κριτήρια ποιότητας εφαρμόζονται σε όλους τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες παρόχους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίοι παρέχουν διαγνωστικές εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας στις απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιώτες συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υγείας βελτιώνει την ποιότητα της απεικόνισης, διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας του ασθενή και συνεπικουρεί για το βέλτιστο διαγνωστικό αποτέλεσμα, μειώνοντας την ακτινική επιβάρυνση του πληθυσμού.

Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες πάροχοι κάνουν λόγο για «αιφνίδιο θάνατο του διαγνωστικού κλάδου με υπογραφή Υπουργείου Υγείας». Υποστηρίζουν πως ποιοτικά κριτήρια στις εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας παραβιάζουν κάθε κανόνα της ιατρικής επιστήμης και βιοτεχνολογίας. «Τα ποιοτικά κριτήρια διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά ότι λέγονται ποιοτικά κάτ’ ευφημισμόν και στην πραγματικότητα είναι ασφαλιστικές τιμές, οι οποίες με τις υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών θα επιβληθούν», αναφέρουν.

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. προχωρά σε κινητοποιήσεις από σήμερα Δευτέρα 18 έως και την Τετάρτη 20 Ιουλίου, «αντιδρώντας στα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους. Η οικονομική κατάσταση των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι σε τραγική κατάσταση, αφού υποβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50% !!!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.