Πολλά φάρμακα λείπουν… ένα έκανε εντύπωση

26-12-2016

Όσοι ασθενείς πάσχουν από κατάθλιψη, κρίσεις άγχους ή κρίσης πανικού σίγουρα θα γνωρίζουν το φαρμακευτικό σκεύασμα Cipralex. Οι υπόλοιποι το έμαθαν τις τελευταίες μέρες μέσα από τα social media και τις εφημερίδες καθώς το εν λόγω φάρμακο που στα ελληνικά μεταφράζεται ως τσιπραλέξ έχει δημιουργήσει ευνόητα κάποιους συνειρμούς με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα τα σχόλια που συνοδεύουν την αναφορά στο συγκεκριμένο σκεύασμα ποικίλλουν.

Κάποιοι υποστηρίζουν, αστειευόμενοι ότι «το Cipralex θα βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση» ενώ άλλοι πως το «Cipralex διώχνει την κατάθλιψη και φέρνει τη χρεοκοπία». Το χιούμορ βεβαίως μπορεί να κάνει καλό αλλά δεν είναι αρκετό για να διώξει τη θλίψη και την ανησυχία από το πρόβλημα των ελλείψεων που γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Όσο και αν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κύριος Μάριος Σαλμάς έχει ρίξει το βάρος της πολιτικής του στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, οι παρενέργειες αυτής της πολιτικής, φαίνεται ότι τελικά βλάπτουν την Υγεία. Εξάλλου όπως αναφέρουν θεσμικοί παράγοντες της Υγείας για χάρη του εξορθολογισμού που βεβαίως χρειαζόταν το σύστημα της υγείας μας έχουμε περάσει εντελώς στην άλλη άκρη με την Ελλάδα ως μοναδικό παράδειγμα χώρας που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σχεδόν ταυτόχρονα έχουν εφαρμοσθεί όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και μάλιστα ταυτόχρονα χωρίς κανένα περιθώριο προσαρμογής.