Οι πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά

30-03-2017

Τα παιδιά σήμερα συνηθίζουν δυστυχώς να βλέπουν τηλεόραση πολλές ώρες την ημέρα. Ιδίως το Σαββατοκύριακο που δεν έχουν σχολείο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι και αυτές λιγότερες. Νέα έρευνα τώρα δείχνει πως οι πολλές ώρες στην τηλεόραση συνδέονται με σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 4.500 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών. Η αξιολόγηση περιλάμβανε μέτρηση μεταβολικών δεικτών όπως τα λιπίδια του αίματος, η ινσουλινοαντίσταση, τα επίπεδα γλυκόζης και ορισμένων φλεγμονωδών μορίων, η αρτηριακή πίεση και το ποσοστό σωματικού λίπους.
Παράλληλα, αξιολόγησαν και τον χρόνο που αφιέρωναν τα παιδιά καθημερινά σε παρακολούθηση τηλεόρασης και χρήση υπολογιστή και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood. Έδειξαν πως τα παιδιά που αφιέρωναν 3 ή περισσότερες ώρες την ημέρα στις παραπάνω δραστηριότητες είχαν υψηλότερες τιμές ενός δείκτη που αντανακλά τα επίπεδα σωματικού λίπους.

Επιπλέον, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση υπολογιστή ή βιντεοπαιχνιδιών για 3 ή περισσότερες ώρες την ημέρα φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης -της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη-, γλυκόζης νηστείας και ινσουλινοαντίστασης.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις τα ευρήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη δημόσια υγεία, καθώς φαίνεται πως ο περιορισμός της τηλεθέασης θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών εμφάνισης της νόσου, και μάλιστα σε μικρές ηλικίες, αλλά και του αυξημένου χρόνου που έχει φανεί ότι αφιερώνουν τα παιδιά σε παρακολούθηση τηλεόρασης και ενασχόληση με δραστηριότητες οθόνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Νομίζουν πως είναι καλοί γονείς όσοι είναι όλη την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση
Πως η τηλεόραση επηρεάζει την υγεία μας