Πολλοί ενήλικες τρώνε φαγητό που έχει πέσει κάτω

26-12-2016
Έχει συμβεί πολλές φορές σε όλους μας. Κρατάμε στο χέρι μας ένα φαγητό και μας πέφτει κάτω. Τι κάνουμε; Το πιάνουμε και το τρώμε ή το πετάμε; Έρευνα έδειξε πως ένας στους τρεις ενήλικες το πιάνουν και το τρώνε.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ στη Βρετανία διαπόστωσαν πως περισσότεροι από ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες τρώνε φαγητά που έχουν πέσει στο πάτωμα επειδή πιστεύουν πως η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει με μικρόβια. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει.
 
Στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας συσκευών καθαρισμού Kärcher φάνηκε πως το 37% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν πως είναι ασφαλές να φάνε το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα της κουζίνας ή του σαλονιού τους, εάν δεν το αγγίξει για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
Οι επιστήμονες όμως έχουν άλλη άποψη και προειδοποιούν πως αυτό είναι μύθος και πως φυσικά και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο (e. coli) και η σαλμονέλα ακόμα κι αν το φαγητό αγγίξει το πάτωμα έστω για ένα δευτερόλεπτο.
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λίσα Άκερλι «το πάτωμα μπορεί να μοιάζει πεντακάθαρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι» και προσέθεσε πως «τα βακτήρια και οι ιοί είναι αόρατα με γυμνό μάτι και δεν εκλύουν μυρωδιές τις οποίες να μπορούμε στα καθημερινά επίπεδα να αντιληφθούμε. Επιπλέον πολλά είδη βακτηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να πολλαπλασιασθούν από ένα βακτήριο σε αρκετά εκατομμύρια. Συνεπώς το φαγητό πρέπει να πετιέται αν πάει στο πάτωμα και οι χώροι του σπιτιού να καθαρίζονται σχολαστικά και συστηματικά».
 
Ανάλογες συστάσεις είχαν κάνει πέρυσι ειδικοί από το Συμβούλιο Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι στα τρόφιμα που μολύνονται ακαριαία όταν πέσουν στο πάτωμα συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας (π.χ. φρούτα, ωμό κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, μαγειρεμένο φαγητό).
 
Σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: