Πονοκέφαλος για τον ΠΟΥ παλιό tweet που αναφέρει ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

03-04-2020

Ένα παλιό tweet του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει γίνει πονοκέφαλος για τον ΠΟΥ, καθώς αναφέρει ότι σύμφωνα με τις κινέζικες αρχές, δεν βρέθηκε ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο κορονοϊός.

Το τιτίβισμα της 14ης Ιανουαρίου ανέβηκε, λιγότερο από δύο μήνες πριν ο ΠΟΥ δηλώσει ότι ο COVID-19 αποτελεί παγκόσμια πανδημία.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες που διεξήχθησαν από τις κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφή στοιχεία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού # coronavirus (2019-nCoV) που εντοπίστηκε στο #Wuhan, #Κίνα», ανέφερε το tweet του ΠΟΥ.

Επίσης, βασίστηκε σε πληροφορίες από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι αποκρύπτουν γεγονότα και αριθμούς κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να γνώριζε ότι η ασθένεια εξαπλώθηκε πριν από την ανέβασμα του tweet στο λογαριασμό του ΠΟΥ, αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post.

Η ανταποκρίτρια της New York Times στην Κίνα, Amy Quin, δήλωσε την Τρίτη στο Twitter ότι η χώρα είχε αρχίσει να απελαύνει Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Ο δημοσιογράφος της εταιρείας ΜΜΕ Axios, Jonathan Swan, κοινοποίησε την ιστορία της Quin στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης την επόμενη μέρα και επέκρινε την κινεζική κυβέρνηση ότι επιχείρησε να καλύψει αρχικά την επιδημία, αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες, αναφέρει η New York Post.

«Είναι τρομερό. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ακριβείς αναφορές από την Κίνα», ανέφερε στο tweet του. «Η πανδημία που προήλθε από τη Γιουχάν καλύφθηκε αρχικά από τις κινεζικές αρχές. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έδειξε ότι θα υπήρχε 95% μείωση των κρουσμάτων και μικρότερη εξάπλωση του ιού αν το Πεκίνο ειχε παρενέβη 3 εβδομάδες νωρίτερα».

«Ο κόσμος επηρεάζεται άμεσα από την διακυβέρνηση της Κίνας», πρόσθεσε.

«Η καταστολή των γιατρών που έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου, η λογοκρισία των πληροφοριών για τη δημόσια υγεία στο διαδίκτυο και τώρα η απέλαση των δημοσιογράφων που εργάζονται για να αποκαλύψουν τι συνέβη στις κρίσιμες πρώτες ημέρες αυτής της πανδημίας», κατέληξε ο Swan.