Πονοκέφαλος: Οι μισοί από εμάς δεν παίρνουμε αναλγητικά

26-12-2016
Ο πονοκέφαλος είναι το πιο κοινό πράγμα που μπορούμε να πάθουμε κι έχει πολλές αιτίες. Άγχος, κούραση, αϋπνίες, κούραση στα μάτια…. Το πιο λογικό για κάποιον που έχει πονοκέφαλο θα ήταν να πάρει κάποιο αναλγητικό. Έρευνα όμως έδειξε πως οι μισοί από εμάς προτιμούμε να καθόμαστε με τον πονοκέφαλο από το πάρουμε κάποιο αναλγητικό. Άλλοι περιμένουν πολλές ώρες με τον πονοκέφαλο μέχρι να τον αντιμετωπίσουν. Είναι όμως σωστό αυτό; Επιστήμονες λένε πως όχι.
 
Ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισαν πως η χρήση αναλγητικών θα πρέπει να γίνεται ήδη με τα πρώτα συμπτώματα πονοκεφάλου, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου
Όμως μισοί από εκείνους που υποφέρουν από απλό πονοκέφαλο, δηλαδή κεφαλαλγία τύπου τάσης, καθυστερούν να πάρουν αναλγητικά τα οποία λαμβάνουν μόνο όταν ο πόνος γίνει αφόρητος.
 
Η κεφαλαλγία τύπου τάσης είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κεφαλαλγίας. Σχεδόν καθημερινά επηρεάζει την ποιότητα και επιβαρύνει το κόστος ζωής του πάσχοντα, σε βαθμό που να έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και την παραγωγικότητά του. Στην Ευρώπη, το συνολικό ετήσιο κόστος της κεφαλαλγίας τύπου τάσης μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών εκτιμάται ότι είναι περίπου 21 δισ. ευρώ και η μέση τιμή κόστους ανά άτομο 303 ευρώ ετησίως.
 
Όπως τόνισε ο Στάθης Σκληρός, ο οποίος είναι και διευθυντής Κέντρου Υγείας Νεμέας, η ουσιαστική αιτία του απλού πονοκεφάλου είναι οι συσπάσεις και οι πιθανές θλάσεις στους 36 διαφορετικούς τύπους μυών της κεφαλής του αυχένα και των ώμων, τους οποίους χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για την όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία τελικά αντιλαμβανόμαστε ως απλό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία τύπου τάσης).
 
Η κεφαλαλγία τύπου τάσης που είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά και, όπως είπε ο κ. Σκληρός, η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για τη βελτιστοποίηση της ανακούφισης από τον πόνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των αναλγητικών και την υπέρβαση ενός ανώτατου ορίου στη μηνιαία κατανάλωσή τους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: